© ORF

Onze reporter duidt wantoestanden Borealis-werf op Oostenrijkse televisie: “Mijn boodschap? Trek je ogen open op het werk”

Antwerpen -

Onze reporter David Van Turnhout mocht op de Oostenrijkse zender ORF meer duiding geven bij het onderzoek naar mensenhandel op een bouwwerf van Borealis. Borealis is een Oostenrijks bedrijf, dus het is niet verwonderlijk dat de pers daar aandacht aan wil besteden. “In Oostenrijk begint het nu pas te leven”, zegt Van Turnhout.

svo

LEES OOK. Aannemer Irem “verrast” door mensenhandel op Borealis-werf, maar twee gerelateerde bedrijven regelden wel alles

“Het was de eerste keer dat ik voor de buitenlandse pers heb gesproken”, zegt hij. “Helemaal gedubd in het Duits. Het is goed dat er internationale aandacht voor is.” Volgens Van Turnhout stelden de Oostenrijkers zich vooral vragen bij het grotere systeem. “Borealis maakt deel uit van OMV, een bedrijf dat voor 31 procent in handen is van de overheid. Dus dan is het normaal dat de bevolking daarmee begaan is.”

“Aan het einde van het gesprek vroeg de journalist of ik er nog iets aan wou toevoegen”, zegt Van Turnhout nog. “Wat me het meest is bijgebleven uit het onderzoek, is dat op sociale media reacties kwamen als ‘Dat weet toch iedereen?’ of ‘Dit is niet nieuw’. Daar was ik echt van geschrokken. Als je weet wat er aan de gang is, doe er dan iets aan. Doe je ogen open op het werk.”

Vorige week is ook de website www.stopmensenhandel.be opgestart, waar je zulke wantoestanden kan melden.

LEES OOK. Bengalese slachtoffers Borealis-werf slaken noodkreet: “7.000 euro betaald om hier te werken, nu geen geld om van te leven”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio