© Het Nieuwsblad

Afscheid in tijden van oorlog: stille rouwstoet trekt door Oekraïens dorpje

In de poort voor het huis zitten misschien wel honderd gaten. Afkomstig van brokstukken van de raketten die afgevuurd werden op Ozera, een klein dorp ten noorden van Kiev. Op de poort stond nochtans “hier wonen vrouw en kinderen” geverfd.

Thibaut Renson

In de tuin van het huis neemt de rouwende familie afscheid van de vader des huizes. Hij werd in maart beschoten en gevangengenomen door de Russische troepen, toen hij met zijn gezin probeerde te vluchten uit zijn bezette dorp. De man overleefde het gevangenschap van de Russische bezetter, maar kwam deze week om toen hij op zijn veld werkte. De doodsoorzaak is niet gekend.

De doodskist wordt in een bestelwagen gedragen. Voorop loopt de familie met bloemenkransen, een kruis, en een foto. Achteraan zijn weduwe, diep in rouw. Op de eerste rij wandelt zijn zoon met een arm in een verband. Hij werd geraakt toen de Russen kogels afvuurden op de auto waarmee het gezin probeerde te vluchten.

Buiten staan de buurtbewoners voor hun huizen, of voor wat ervan overblijft, en sluiten aan. Aangekomen aan de begraafplaats, loopt het hele dorp achter de bestelwagen.

Vijf maanden geleden overleefden zij de gruwel van de Russische bezetter. Verschillende dorpsgenoten overleefden het niet. Vandaag neemt het dorp opnieuw afscheid.

“Hier wonen vrouwen en kinderen”, staat geverfd op het huis van de man. 

“Hier wonen vrouwen en kinderen”, staat geverfd op het huis van de man. ©  ID/ Sergiy Illyashenko

Buurtbewoners wachten voor hun huis in de straat, en sluiten aan in de rouwstoet. 

Buurtbewoners wachten voor hun huis in de straat, en sluiten aan in de rouwstoet. ©  ID/ Sergiy Illyashenko

De zoon van de overledene werd geraakt in zijn arm, toen het gezin probeerde te vluchten.  

De zoon van de overledene werd geraakt in zijn arm, toen het gezin probeerde te vluchten.  ©  ID/ Sergiy Illyashenko

Vastgoed

Jobs in de regio