Schepen Yves Goovaerts in de Sint-Martinuszaal. 

Schepen Yves Goovaerts in de Sint-Martinuszaal. © Erik Van Eycken

Sint-Martinuszaal moet opnieuw de ontmoetingsplaats in Rijmenam worden: “Oude elementen gaan we behouden”

Rijmenam -

De renovatiewerken aan de Sint-Martinuszaal in het hart van Rijmenam schieten goed op. Het gebouw werd volledig gestript. De aannemer werd momenteel aan het dakgebinte, waardoor de zaal opnieuw vorm begint te krijgen. “Tegen het voorjaar hopen we de deuren te kunnen openen”, zegt schepen van Patrimonium en Toegankelijkheid Yves Goovaerts (BR30).

Erik Van Eycken

De Slimste Rijmenammer, eetfestijnen, koffietafels en dansfeesten: vanaf volgend voorjaar zijn ze opnieuw mogelijk in de Sint-Martinuszaal in Rijmenam. De zaal was dringend aan renovatie toe en kon de voorbije jaren uit veiligheidsoverwegingen niet meer worden gebruikt. Nu wordt de parel in Rijmenam centrum in ere hersteld, waardoor verenigingen een mooie en af te huren ruimte krijgen. “Tegen volgend voorjaar moet de zaal klaar zijn”, zegt schepen Yves Goovaerts. “Het gebouw werd volledig gestript, alleen de vier buitenmuren werden behouden.”

Het gebouw werd volledig gestript. Momenteel zijn de dakwerken bezig.

Het gebouw werd volledig gestript. Momenteel zijn de dakwerken bezig. © Erik Van Eycken

Modern

De Sint-Martinuszaal dateert al van 1924 en werd door de gekende Rijmenamse familie Schueremans gebouwd als repetitielokaal voor de fanfare Sint-Martinus. Na bijna honderd jaar krijgt het dus een meer dan behoorlijke opsmukbeurt. Toch blijven oude elementen bewaard of worden ze opnieuw geïntegreerd. “Natuurlijk wordt de zaal gemoderniseerd. We bouwen een stuk ingang aan de zijkant van het gebouw, dat meteen ook een moderne keuken krijgt voor eetfestijnen. We hebben ook veel oog voor het energiepeil. Toch moet de zaal ook een zekere charme blijven uitstralen. De oude zuilen binnen worden opnieuw gemaakt zoals vroeger, de toog én het podium krijgen een retrolook”, zegt Goovaerts.

De zaal dateert al van 1924 en diende als repetitieruimte voor de fanfare.

De zaal dateert al van 1924 en diende als repetitieruimte voor de fanfare. © Erik Van Eycken

Spiegels

Ook de gekende spiegels aan de wanden blijven behouden en de zaal wordt rolstoeltoegankelijk. Nieuwe en extra ramen zorgen voor meer daglicht. “We herstellen hier een groot stuk patrimonium van Rijmenam”, stelt Goovaerts.

De zaal zal net als andere gemeentelijke locaties worden verhuurd door de vzw Krankhoeve. Al sinds het begin van deze legislatuur was de zaal een werkpunt voor het toen nieuwe bestuur. “De zaal krijgt eindelijk zijn functie van vroeger terug. De naam Sint-Martinuszaal blijft dan ook behouden”, zegt Goovaerts nog.

Ook burgemeester Lode Van Looy (BR30) is meer dan verheugd om de zaal die op een boogscheut ligt van zijn thuis, opnieuw te zien blinken.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio