Voor ‘Baby You’ ontwikkelde Antwerps kunstenaar Bart Van Peel een allersnoezigste heteluchtballon.  

Voor ‘Baby You’ ontwikkelde Antwerps kunstenaar Bart Van Peel een allersnoezigste heteluchtballon.  ©  Przekroj Foundation

34 meter grote baby zweeft in de lucht voor Zomer van Antwerpen: bijzondere ballon maken duurde negen maanden

Antwerpen -

Stel je voor dat er een megagrote boreling boven de stad zweeft. Het zou een van de volgende dagen zomaar eens kunnen. Voor de Zomer van Antwerpen maakte kunstenaar Bart Van Peel met Baby You een project rond “dromen die in ieder van ons sluimeren”. Voor zijn bijzondere heteluchtballon aan een wereldtournee begint houdt hij van 11 tot 13 augustus halt op het dak van de Craeybeckxtunnel.

Ilse Dewever

Zegt de aangespoelde potvis (2008) op Linkeroever je nog iets? Of de koeien die ’s zomers tijdens Pasture with Cows graasden in Park Spoor Noord (2019)? Allemaal projecten van Captain Boomer, het kunstenaarscollectief van Antwerpenaar Bart Van Peel.

LEES OOK. ‘Weiland met koeien’ verrast bezoekers Park Spoor Noord: “Helemaal overdonderd”

 

 ©  Remco Merbis

Van 11 tot 13 augustus verrast hij, in samenwerking met de Poolse Przekroj Foundation, nabij het Middelheimpark andermaal met Baby You. In dit gratis project in het kader van de Zomer van Antwerpen steelt een reusachtige pasgeboren baby van maar liefst 34 meter de show. “Onze baby slaapt op de wolken”, zegt Bart Van Peel. “Willen we dat allemaal weleens niet? Voor ons verwijst het beeld van een slapende baby in de wolken naar de toekomst van de mensheid. Kan het kindje in vrede slapen? En weet het dat wij haar altijd zullen beschermen, zoals we dat ook zouden moeten doen met de planeet en de atmosfeer?”

Engelse firma

Van Peels nieuwe geesteskind is een heteluchtballon met een bijzondere vorm, een zogenaamde special shape. “Het heeft drie jaar gekost om het project op poten te zetten. Zo’n special shape is niet zo eenvoudig om te ontwerpen. Hij is onderworpen aan allerlei aeronautische criteria en moet er tegelijk nog een beetje goed uitzien. Uiteindelijk zijn we in zee gegaan met een ballonfirma uit Bristol. Zoals in het echte leven, duurde het negen maanden om met een team van ingenieurs, designers en naaiers te bevallen van de baby. We werkten ervoor samen met Polen, Britten en Belgen. ”

 

 ©  Remco Merbis

Baby You wordt volgende week voor het eerst in al zijn glorie opgesteld op het dak van de Craeybeckxtunnel. “Tijdens drie toonmomenten van de Zomer van Antwerpen wekken twee dansers de ballon tot leven. Het publiek, dat warm uitgenodigd wordt om daarbij aanwezig te zijn, kiest zelf een plekje op het terrein. Van helemaal niets zal er in een halfuur een gigantische sculptuur verrijzen. Met zijn lengte van 34 meter is de baby waarschijnlijk een van de grootste reuzen die je ooit zal aanschouwen.”

Tijdens de toonmomenten van donderdag tot zaterdag blijft de ‘zeppelin’ aan de grond, maar Van Peel hoopt later deze maand met de ballon wel het Antwerpse luchtruim te verkennen. “Precieze data prikken is moeilijk. Of Baby You de lucht in kan, hangt van veel af. De windrichting en de thermiek moeten goed zitten, maar we hopen alleszins wel een keer boven de stad te vliegen met dit luchtschip. Al is het maar om aan te geven dat, hoewel je niet op wolken kan slapen, wij het toch proberen.”

Na zijn luchtdoop in Antwerpen strandt Baby You in september op het Eden Arts Festival in het Engelse Lake District. De komende jaren reist de baby met Antwerpse roots langs festivals in Europa en Amerika.

Baby You, van 11 tot 13/8 omstreeks 19u, Floraliënlaan (dak van de Craeybeckxtunnel), Antwerpen. Gratis. www.zva.be, www.przekroj.pl/en/babyyou

Vastgoed

Jobs in de regio