De voormalige bibliotheek in de Moensstraat. 

De voormalige bibliotheek in de Moensstraat. © Dirk Vertommen

Afbraak van oude bibliotheek start volgende week, 75% van de materialen wordt hergebruikt

Mechelen -

Op maandag 8 augustus wordt er gestart met de afbraak van de voormalige bibliotheek in de Moensstraat in Mechelen. Op die plek verrijst Portier 51, een stadsvernieuwingsproject met meer dan twintig woningen. Een groot deel van het recuperatiemateriaal wordt hergebruikt, onder meer in de Impact Factory.

Stijn Van de Sande

Na de verhuizing van de bibliotheek naar Het Predikheren, kreeg het gebouw in de Moensstraat in het centrum van Mechelen een tijdelijke invulling. Maar ook daar komt nu een einde aan. Op maandag 8 augustus start een aannemer namelijk met de afbraak van een deel van de site. Het gaat om de voormalige leeszaal van de bib. De overige gebouwen, waaronder een portierswoning, worden gerenoveerd.

Een groot deel van de materialen zal hergebruikt worden. “Het is de bedoeling om maar liefst 75% van de aanwezige materialen te hergebruiken”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “Op basis van een inventaris met daarop de materialen met hergebruikpotentieel, werden er in mei al recuperatiewerken uitgevoerd. BatiTerre, een onderneming die in samenwerking met een maatwerkbedrijf bouwmaterialen ontmantelt voor hergebruik, voerde de werken uit.”

Ramen naar de Impact Factory

In totaal gaat het om 3,9 ton aan materialen die ergens anders een nieuw leven krijgen. Zo verhuizen de ramen naar de Impact Factory, de nieuwe hub voor circulaire economie. “De Impact Factory moet een toonbeeld worden van klimaatbewust en circulair bouwen”, zegt schepen van Duurzaamheid Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Door de stalen raamprofielen te recupereren wordt deze ambitie tastbaar gemaakt. Door circulair te bouwen gebruiken we minder grondstoffen en energie en stoten we minder uit. Dat is dus goed voor het klimaat.”

Na de afbraak volgt er een archeologisch onderzoek en start de bouw van Portier 51, zoals het duurzame en circulaire stadsvernieuwingsproject heet. Er komen 22 woningen, drie commerciële ruimtes en een groene publieke ruimte. De werken zullen ongeveer twee jaar duren. (svds)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio