Marina Van der Eyken en Hilde van Gils bij een van de zelfgeplaatste geluidsschermen. 

Marina Van der Eyken en Hilde van Gils bij een van de zelfgeplaatste geluidsschermen. © Jan Brys

Bewoners Hoogboomsteenweg verontwaardigd: “Voor de koers is er wel geld”

Brasschaat -

De bewoners van de Hoogboomsteenweg zijn boos. Zij vragen al lang aan het Brasschaatse gemeentebestuur om maatregelen te nemen tegen het geraas van het verkeer voor hun deur. Nu bleek dat er wel werken werden uitgevoerd om het BK wielrennen voor nieuwelingen mogelijk te maken. “Een tijdelijke noodoplossing, geen structurele oplossing”, reageert het gemeentebestuur.

Marina Van der Eyken en Hilde van Gils brachten het probleem herhaaldelijk ter sprake bij het gemeentebestuur. “Het is echt niet meer te doen. Rustig in de tuin zitten is niet meer mogelijk. De versleten betonplaten zorgen voor een gedaver en een geraas. Sommige buren hebben al op eigen kosten geluidsschermen geplaatst. Dat helpt iets, maar het is nog niet ideaal. Er wordt ook veel te snel gereden. Scheuren en barsten in de muren komen geregeld voor. Aan het wegdek is meer dan oplapwerk nodig”, zegt Marina Van der Eyken.

“Groot was onze verbazing toen we op vrijdag 29 juli een mobiele werf met twee werkleiders en tien arbeiders de voegen in de langrichting zagen opvullen. Aan de dwarsvoegen kwamen ze niet. We kregen als antwoord dat de werken werden uitgevoerd in het kader van het BK wielrennen twee dagen later. De werken hebben een volledige dag in beslag genomen. Voor dit evenement is er dan wel geld terwijl de hele straat al jaren vraagt om iets te doen tegen de geluidsoverlast”, zegt Marina.

Het BK wielrennen voor Nieuwelingen.

Het BK wielrennen voor Nieuwelingen. © Jan Brys

Schepen voor Financiën Bruno Heirman (N-VA), die waarnemend burgemeester Philip Cools (N-VA) vervangt, stelt dat het hier om een tijdelijke maatregel ging. “Het parcours voor het BK werd afgekeurd wegens te brede voegen op dit stuk van de Hoogboomsteenweg. In sneltempo werd dan aan Aralea de opdracht gegeven de voegen op te vullen met koud asfalt. Dat is een tijdelijke noodoplossing, die voegen zullen een beperkte tijd standhouden. Maar we gaan de Hoogboomsteenweg structureel en duurzaam moeten vernieuwen. Die werken zullen tijdens de volgende legislatuur worden uitgevoerd. We organiseren als gemeente jaarlijks meerdere wielerwedstrijden waarbij telkens het wegdek wordt gecontroleerd. Kleine herstellingen zijn dan soms nodig. Maar dat zijn nooit structurele onderhoudswerken”, zegt Heirman.

Vastgoed

Jobs in de regio