Archie (12) mag niet naar palliatieve instelling: ouders gaan opnieuw in beroep

De twaalfjarige hersendode Archie Battersbee wordt niet naar een palliatieve instelling overgebracht, zoals zijn ouders gevraagd hadden. Dat heeft het High Court in Londen beslist. De jongen mag ook niet naar het buitenland worden verplaatst voor een behandeling. “De risico’s van een transport zijn te groot”, oordeelde de rechter. Een nieuwe klap voor de ouders, die tot 15 uur onze tijd hebben om nog eens in beroep te gaan. Volgens Britse Media gaven ze al aan dat te zullen doen.

gjsBron: BELGA

Nadat de ouders van Archie Battersbee onder meer via het Hooggerechtshof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vruchteloos hadden geprobeerd tegen te houden dat de artsen de behandeling van hun zoon zouden stopzetten, hebben ze donderdag bij een High Court in Londen aangeklopt om te verkrijgen dat het kind naar een palliatieve instelling zou worden gebracht. Daar zou de jongen “waardig” kunnen sterven, in de private familiale sfeer, zo zei de moeder.

Eigenlijk had het ziekenhuis waar Archie ligt, zijn behandeling woensdagochtend al willen beëindigen. Maar door beroep na beroep van de ouders werd de stekker niet uitgetrokken. Nu ze naar het High Court stapten, bleven twee mogelijkheden over: de behandeling wordt in het ziekenhuis stopgezet of Archie verhuist naar een palliatieve instelling. Naar verluidt hebben de ouders al een instelling gevonden waar hij opgenomen kan worden.

Maar die opname in een palliatieve instelling komt er niet. Dat heeft het High Court beslist. Volgens Britse media krijgt de familie tot 15.00 uur Belgische tijd om in beroep te gaan bij het hof van beroep, zo niet stopt de behandeling toch. Volgens de tv-zender ITV is de familie ook van plan om in beroep te gaan.

Online challenge

De juridische strijd om het leven van Archie wordt al dagenlang op de voet gevolgd door internationale media. De jongen raakte zwaargewond toen hij volgens zijn moeder vermoedelijk meedeed aan een online challenge, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken.

Vastgoed

Jobs in de regio