Het beruchte calamiteitenlicht aan de tangent staat normaal altijd op rood, maar sprong donderdag plots op groen. 

Het beruchte calamiteitenlicht aan de tangent staat normaal altijd op rood, maar sprong donderdag plots op groen. © Sven Van Haezendonck

Berucht calamiteitenlicht aan tangent springt opnieuw onnodig op groen: “Onderzoeken of we het permanent kunnen doven”

Mechelen -

Het beruchte calamiteitenlicht op het kruispunt van de Leuvensesteenweg met de tangent in Mechelen stond donderdag een tijdlang op groen. Normaal gezien springt het alleen op groen bij een probleem in de Margaretatunnel, maar er ging opnieuw iets mis. Dat zorgde voor heel wat verwarring bij automobilisten.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Inrit naar parking station afgesloten door te gevoelig alarm

De signalisatie en verkeerslichten op en rond de tangent vormen al langer een echt hoofdpijndossier. Ook donderdag zorgden de lichten weer voor verwarring. Een van de verkeerslichten op het kruispunt van de Leuvensesteenweg met de tangent staat normaal gezien altijd op rood. Het springt alleen op groen wanneer er een ongeval of ander incident gebeurt in de Margaretatunnel. Het wordt dan groen zodat het verkeer enkel nog richting Leuvensesteenweg kan en niet langer de tunnel inrijdt.

Maar dat calamiteitenlicht sprong donderdag dus plots op groen, ook al was er van een ongeval geen sprake. Dat was eind vorige maand ook al eens het geval. Automobilisten die op het rijvak richting de Margaretatunnel staan en van daaruit toch rechtdoor rijden, komen daardoor op de rijstrook richting Leuvensesteenweg terecht. “Het was niet de bedoeling dat het licht op groen zou springen. We bekijken dan ook wat de oorzaak is”, zegt Gilles Van Goethem van wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer.

Licht doven

Het te gevoelig alarm in de stationsparking lijkt alvast niet de oorzaak. Dat zorgde er donderdag voor dat de toegangen naar de parking en kiss & ride-zone in de Margaretatunnel afgesloten werden, wat eveneens gevaarlijke situaties opleverde.

“Om verdere verwarring over de verkeerslichten in de toekomst te vermijden, onderzoeken we of we het calamiteitenlicht permanent kunnen doven. Het zou dan enkel branden wanneer er effectief iets aan de hand is. Maar we bekijken nog of dat technisch en juridisch mogelijk is”, klinkt het.

Eerder zorgde de signalisatie op en rond de tangent al voor verwarring en kwamen er zelfs jonge fietsers op het kruispunt van de tangent met de Leuvensesteenweg terecht. Voordien opende de tangent ook al met vertraging door veiligheidsproblemen.

LEES OOK. Verkeerslicht dat permanent rood brandt, springt plots op groen: wat was er aan de hand? 

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio