”Het speelde voortdurend door mijn hoofd dat er miljoenen mensen dit gaan zien.” 

”Het speelde voortdurend door mijn hoofd dat er miljoenen mensen dit gaan zien.” © VTM

Antwerpse acteur Issam Dakka heeft eerste grote internationale rol in ‘Everybody Loves Diamonds’: “Ik blijf met beide voeten op de grond”

Het gaat hard in de carrière van de Antwerpse acteur Issam Dakka (33). Hij heeft een hoofdrol te pakken in Everybody Loves Diamonds, een internationale prestigereeks die binnenkort op Amazon Prime te zien is. “Acteren met de Brit Rupert Everett was cool, maar ik keek toch vooral op naar Johan Heldenbergh”, zegt hij lachend.

Tom Vets

Everybody Loves Diamonds volgt de dievenbende van het Siciliaanse meesterbrein Leonardo Notarbarlo die er destijds in slaagde om het alarmsysteem van het Antwerp Diamond Center te omzeilen en stenen van ruim 100 miljoen euro te stelen. Het scenario werd geschreven door Stefano Bises, bekend van de Canvasreeks Gomorra.

Toen de vraag werd gesteld om een hoofdrol te spelen in dergelijke reeks, sprong Issam Dakka een gat in de lucht. “Daar ga ik niet over liegen”, vertelt hij. “Ik kon het amper geloven, want het duurde lang na mijn auditie voor ik antwoord kreeg. De makers wisten immers niet goed of ze voor mijn personage een acteur of actrice zouden kiezen. Ik deed auditie in februari en pas in juli verwittigde men me dat ik in september mocht starten.”

Dakka bereidde zich maniakaal voor. “Al was dat lastig. Ik kreeg scenario’s opgestuurd, maar die werden voortdurend aangepast. Uiteindelijk is het script een vijftal keer veranderd. Voorbereiden op een rol is leuk, maar dit vond ik toch speciaal. Het was een droom die uitkwam omdat dit een internationaal project was. Het speelde voortdurend door mijn hoofd dat er miljoenen mensen dit gaan zien.”

Decadent

Onnodig te zeggen dat dergelijke serie voor een internationaal streamingplatform over andere middelen beschikt dan een Vlaamse serie. “Dat merkte ik al op de eerste dag. De sets waren gigantisch. In Vlaanderen heb je vaak één iemand die drie jobs doet, terwijl nu één job door drie mensen werd gedaan. Ik moet wel toegeven dat het vrij eenzaam was. Voor de belangrijkste mensen, waaronder ik, werd een trailer voorzien waar we ons konden terugtrekken. Het gaf me een raar gevoel, alsof het wat overdreven of onnodig was. Of decadent. Ik moest daaraan wennen. Meestal als ik op een set ben, hou ik ervan om met mensen te babbelen, terwijl iedereen nu meer op zichzelf was. Achteraf bekeken was het wel cool om mee te maken.”

Naast Rome en Antwerpen werd ook in Turijn gefilmd. Het verhaal gaat over een groep diamantrovers. “Allemaal vertolkt door Italianen die in hun thuisland bekend zijn. Het politieduo wordt gestalte gegeven door mezelf en Johan. Ik weet dat Peter Van den Begin ook op de set stond, maar die zag ik zelf niet.”

Een andere bekende naam was de Brit Rupert Everett. “Daar mocht ik wel mee op de set staan, toch een speciaal gevoel. Niet dat ik starstruck was. Ik kende hem vooral van toen hij eind jaren negentig in grote films meespeelde. Ik was eerlijk gezegd meer onder de indruk van Johan Heldenbergh. Misschien omdat ik hem al vaak aan het werk zag. Het gaf een fijn gevoel een duo te vormen met iemand waar ik naar opkeek.”

Hoge vlucht

Het voorbije jaar nam de carrière van Issam een hoge vlucht. Er was een langlopende rol in Lisa, hij was te zien in De Verraders. “En weldra komt er een hoofdrol in Dertigers, en rollen in het tweede seizoen van De Twaalf en de Ketnet-reeks Kids On The Block. Het mag voor mij altijd meer zijn. Maar ik klaag niet, zeker als je weet dat het maar vijf jaar geleden is dat ik op het conservatorium zat.”

Issam neemt niet elke rol aan. Zo wil hij niet gecast worden als terrorist. “Ik heb dergelijke rol nog nooit gespeeld en ik zal het ook nooit doen. Tenzij misschien er een zeer diepgaand verhaal aan verbonden is. Naar mijn gevoel is dat meestal niet zo.”

Met Amazon Prime lijkt de deur naar het buitenland op een kier te staan. “Ik blijf met beide voeten op de grond, maar Hollywood is wel het doel. Al sinds ik gestopt ben aan het conservatorium. Welke rol ik ooit wil spelen? Een hoofdrol in een biopic over een beroemd iemand. Het lijkt me interessant om veel interviews en documentaires over een persoon te bekijken om je zo voor te bereiden.”

De exacte releasedatum van ‘Everybody loves diamonds’ is nog niet bekend.

Vastgoed

Jobs in de regio