Peter en Jacky houden op 17 september een afscheidsfeest. 

Peter en Jacky houden op 17 september een afscheidsfeest. © Filip Spoelders

Na 38 jaar verlaten Peter en Jacky hun café Monico: “Er vloeiden al tranen bij onze klanten”

Mortsel -

Midden september verlaten Peter Danis en Jacky Gilles na 38 jaar hun café Monico in Mortsel. Voor hun pensioen hopen ze nog zo veel mogelijk klanten van vroeger en nu te ontvangen. “Op 17 september organiseren we ons afscheidsfeest.”

Filip Spoelders

Met zijn ligging op de hoek van de Antwerpsestraat en de Guido Gezellelaan is café Monico een begrip in de stad. “Sinds 1938 is het hier café Monico en wij zijn de vijfde uitbater. Na vier jaar studentencafé Den Half Time in Berchem te hebben gerund, namen we een klein 38 jaar geleden dit café over. We zochten een café met een breder en iets ouder publiek”, vertellen Peter en Jacky.

Café Monico in het hoekgebouw in 1938.

Café Monico in het hoekgebouw in 1938. © Filip Spoelders

Het koppel betrok de woonst boven het café en zou er niet meer weggaan. “We hebben hier met hart en ziel gewerkt en zijn altijd bezig geweest met onze zaak. We organiseerden verschillende evenementen zoals een Monico Run, eindejaarsfeesten, een cowboy- of een boerenavond en zelfs een straatfeest met de buren. Ieder jaar staken we een quiz en een wandelzoektocht in elkaar. Tijdens ons paasontbijt mochten we nog negentig gasten ontvangen.”

Rookverbod

In de vele jaren achter hun toog zagen Peter en Jacky uiteraard veel veranderen. “Vroeger waren we op weekdagen makkelijk tot 3u ’s nachts open en tijdens het weekend was het snel 5u. Maar die late openingsuren zijn er niet meer bij. Het rookverbod heeft veel doen veranderen. Nu is al goed wanneer we in het weekend tot 1u open zijn. Maar we openen nog steeds met veel plezier om 9u onze deuren.”

Jacky en Peter onderstrepen dat ze altijd op een zeer fijn cliënteel konden rekenen. “De klant die het langste komt, vindt al sinds 1952 zijn weg naar café Monico. Onze oudste bezoeker is 102 jaar. Onlangs bracht ze nog bloemen mee voor onze veertigste huwelijksverjaardag. Net toen moesten we haar vertellen dat we gingen stoppen. Dan vloeide er wel een traantje. Café houden betekent veel opofferingen doen, ook voor de familie maar je krijgt eigenlijk een familie bij. Moesten we opnieuw kunnen beginnen, dan deden we precies hetzelfde.”

Café blijft

De vaste klanten, de leden van carnavalsvereniging Karnamor die geregeld langskomen en de leden van de darts- en bakspelclub zullen hopelijk niet te lang zonder hun café moeten. “Het gebouw en de zaak zijn overgekocht door een immokantoor. Die heeft aangegeven dat het café blijft. Het voert onder andere gesprekken met brouwerijen. We hopen de nieuwe uitbaters nog te ontmoeten voor we volgende maand sluiten.”

Ondertussen willen Jacky en Peter nog zo veel mogelijk klanten begroeten.

Vastgoed

Jobs in de regio