Toby Alderweireld in De Vogelenzang bij Erik Willems en het collagewerk dat de voormalig uitbater en huidig kunstenaar voor de Antwerp-kapitein maakte.   

Toby Alderweireld in De Vogelenzang bij Erik Willems en het collagewerk dat de voormalig uitbater en huidig kunstenaar voor de Antwerp-kapitein maakte.  © RR

Terwijl ploegmakkers in Europa strijden ontvangt Toby Alderweireld kunstwerk: “Komt in mijn nieuwe woning te hangen”

’s-Gravenwezel -

Antwerp plaveide in het Noorse Lillestrøm donderdag de weg voor een hopelijk lang Europees avontuur. Dat gebeurde zonder kapitein Toby Alderweireld. Die maakte van de rustpauze gebruik om een kunstwerk in ontvangst te nemen dat ‘gazettenartiest’ en horecaman Erik Willems speciaal voor hem maakte.

Jan Auman

De Vogelenzang in ’s-Gravenwezel is niet alleen een populaire horecazaak, maar al jaren ook het atelier en tegelijk de galerie van Erik Willems, voormalig uitbater en vader van huidig medezaakvoerder Alain Willems. Erik blijft jong door zich artistiek uit te leven. Zijn werkmiddelen: stapels oude gazetten, lijm, vernis en verf, waarmee hij spreuken in het Antwerps dialect aanbrengt als finishing touch van zijn ‘kunstwerken’.

“Ik maak m’n werken als ode aan de Antwerpse streektaal en draag ze graag op aan mensen die ik bewonder of voor wie ik vele respect koester”, vertelt Erik, nog altijd gedreven bezig op z’n 78ste. Het restaurant van zijn zoon hangt vol met Antwerpse spreuken en hij maakt er ook om geld in te zamelen voor het nazorgcentrum voor brandwonden Oscare in Merksem.

Gespierde benen

“Die collages van echt gedrukte krantenartikelen – onder meer uit ‘de frut’ – maak ik telkens met engelengeduld en heel specifiek voor personaliteiten. En de spelers van onze favoriete voetbalclub Antwerp horen daar natuurlijk bij. Ritchie De Laet en Radja Nainggolan kregen al een werk van me. Ik was blij dat nu ook Toby Alderweireld naar De Vogelenzang is gekomen om het zijne in ontvangst te nemen.”

De kapitein, die niet mee naar Noorwegen was afgereisd om kwaaltjes te laten genezen, was wel fit genoeg om het grote kunstwerk op te tillen dat Erik voor hem had gemaakt. Het meet liefst 1,6 bij een meter. De ontmoeting verliep heel ontspannen. Alderweireld was trouwens in korte broek gekomen en zijn gespierde benen oogstten vele bewondering van de andere gasten.

Ook golftopper Thomas Pieters kwam onlangs zijn werk in ontvangst nemen.

Ook golftopper Thomas Pieters kwam onlangs zijn werk in ontvangst nemen. © RR

Gezin

“Het deed hem veel plezier. Zijn ogen straalden. Vooral het feit dat ik zijn gezinnetje erbij betrokken heb”, geniet Erik zelf ook nog na van de ontmoeting. “Hij bleef er maar naar kijken en vertelde dat hij het doek een plek gaat geven in zijn nieuw woning, die momenteel gebouwd wordt in Kapellen. De collage van Toby en zijn familie wordt voor de gelegenheid niet gesierd door een Antwerps gezegde, maar door de letters RAFC. Die heb ik voor de gelegenheid een andere betekenis gegeven: Relaxing And Feeling Content. Toby komt hier in De Vogelenzang trouwens meer en graag over de vloer om te genieten.”

Erik Willems, die vorig jaar van Paul en Ria Gheysens ook al een werk in hun Bosuilstadion mocht hangen, zit niet stil. Zijn totale oeuvre beslaat intussen zo’n duizend collages en schilderijen. Vorige week ontving hij nog Belgisch golftopper Thomas Pieters en Bernard Van Milders, topman van de Antwerpse luchtvaartgroep Flying Group. Die kregen beiden een toepasselijk werk aangeboden en toonden hiervoor eveneens veel dankbaarheid.

“M’n werk voor premier Alexander De Croo staat klaar. Dat ga ik zelf eerstdaags naar Brakel brengen. Die komt niet naar hier”, aldus de onvermoeibare gazettenartiest uit ’s-Gravenwezel. 

Het kunstwerk voor luchtvaartondernemer Bernard Van Milders kreeg een bijzondere boodschap mee in het Antwerps.

Het kunstwerk voor luchtvaartondernemer Bernard Van Milders kreeg een bijzondere boodschap mee in het Antwerps. © RR

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio