De Quatro kon geen kant meer uit toen brug 13 plots en te vroeg opnieuw werd neergelaten. 

De Quatro kon geen kant meer uit toen brug 13 plots en te vroeg opnieuw werd neergelaten. © RR

Te snel weer neergelaten: brug 13 ploft bovenop binnenschip

Schoten -

Brug 13 over het kanaal Dessel-Schoten is de hele donderdagnamiddag buiten dienst geweest. Ze werd door De Vlaamse Waterweg te snel neergelaten na de passage van enkele pleziervaartuigen. Een binnenschip dat volgde kon een botsing niet meer vermijden, raakte beschadigd, maar kon wel vrij snel verder varen.

Jan Auman

Het binnenschip was donderdag onderweg van Sint-Lenaerts naar Schoten en passeerde kort na de middag brug 13 ter hoogte van de Wezelsebaan, een ophaalbruggetje.

“De Quattro werd voorafgegaan door twee plezierjachten”, vertelt Brigitte Leemans, die het zag gebeuren. “De bediener van de brug heeft die na de passage van de jachten te snel opnieuw neergelaten. Hij of zij had blijkbaar niet in de gaten dat er nog een binnenschip zou volgen.”

“Getoeter van de schipper haalde niks meer uit”, vervolgt de ooggetuige. “Zo’n gevaarte breng je ook niet zomaar tot stilstand natuurlijk. Ook een manoeuvre om het schip alsnog achteruit te laten varen, was tevergeefs. De brug kwam bovenop de Quattro terecht. Erg voor die schipper. Die treft volgens mij alvast geen schuld.”

Brug 13 raakte door de onzachte landing op het binnenschip zelf ook beschadigd. De brug moest urenlang dicht en hersteld worden.

Brug 13 raakte door de onzachte landing op het binnenschip zelf ook beschadigd. De brug moest urenlang dicht en hersteld worden. © JAA

Politie

Eén en ander wordt bevestigd door Jack Vissers, zonechef van lokale politie Schoten. “Onze mensen gingen ter plaatse en hun versie klinkt hetzelfde. De dalende brug kwam op het schip terecht. Het schip is er niet tegenaan gevaren”, aldus Vissers. “Wellicht is hier sprake van een menselijke fout. Het is niet aan ons om Proces Verbaal op te stellen of de juiste verantwoordelijkheden te bepalen. Dat doet De Vlaamse Waterweg of de verzekeringsmaatschappij in dit geval.”

Het schip, een kempenaar die speciaal gebouwd werd om op dit soort van smalle en ondiepe kanalen te varen, raakte beschadigd aan dek en boeg, maar de precieze omvang ervan is niet bekend. De schipper kon z’n reis na een kort oponthoud alleszins verderzetten. Maar het mechanisme van het kunstwerk was zodanig verwrongen geraakt, dat de brug tot 17 uur buiten dienst is geweest.

Intussen lopen zowel het scheepvaart-, auto- als fietsverkeer onder en op de brug weer normaal.(jaa)

Overleg op de kapotte  brug 13 om die zo snel mogelijk weer aan de praat’ te krijgen. Dat lukte rond 17 uur.

Overleg op de kapotte brug 13 om die zo snel mogelijk weer aan de praat’ te krijgen. Dat lukte rond 17 uur. © JAA

Vastgoed

Jobs in de regio