Enkele ouders van kinderdagverblijf Janneman kwamen vrijdag samen om te overleggen welke stappen ze nog kunnen ondernemen. 

Enkele ouders van kinderdagverblijf Janneman kwamen vrijdag samen om te overleggen welke stappen ze nog kunnen ondernemen. ©  kma

Janneman gaat 16 augustus weer open en tekent bezwaar aan, petitie om crèche open te houden telt al 765 handtekeningen

Malle -

Het wordt duidelijk dat er geen oplossing is voor de 41 kindjes van kinderdagverblijf Janneman in Malle, waarvan de vergunning op 29 augustus definitief wordt geschorst door het Agentschap Opgroeien. Organisatrice Maria Van de Pol (66) hakte de knoop vrijdag door en gaat 16 augustus na haar zomerverlof weer open. Ze tekent bezwaar aan tegen de beslissing, wat normaal tot voorlopige opschorting van de schorsing moet leiden, wat de ouders en Maria dan weer extra tijd gunt.

Kristin Matthyssen

Janneman verliest haar vergunning niet door klachten of ernstige incidenten, maar door een reeks tekortkomingen, vooral ook op administratief vlak. De ouders kregen maandag bericht dat ze een andere opvang voor hun baby of peuter moeten zoeken vanaf 29 augustus. Ze worden doorverwezen naar het lokaal loket kinderopvang Voorkempen, waar Malle bij aangesloten is.

In Schilde zijn er enkele plaatsen vrij tot januari 2023, in Wommelgem één plaats op drie dagen in de week van september tot en met december, en bij een andere opvang in Wommelgem zijn er ook enkele plaatsen vrij.

“Dit zijn dus allemaal plekken op meer dan 45 minuten fietsen”, reageert mama Elyne Van Doninck, mama van Vic (7 maanden). “Het gaat om noodopvang, dus tijdelijk, niet op alle dagen en er is geen plek voor 42 kinderen.”

Bij Ferm kwam het antwoord dat door verschillende omstandigheden, van langdurige ziekte tot sluiting, er geen vrije plaatsen zijn op dit moment. Het ziet er ook naar uit dat er voor de rest van 2022 en het voorjaar van 2023 geen vrije plaatsen meer komen.

De ouders voelen zich in de steek gelaten. Maria Van de Pol heeft na overleg met haar raadsman beslist om bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing van het Agentschap Opgroeien. De crèche is nu dicht wegens jaarlijks verlof, maar zou normaal op 16 augustus heropenen, wat Maria gesteund door alle bemoedigende reacties nu ook gaat doen. Normaal moet ze na 29 augustus dan ook kunnen verder doen tot haar bezwaar is behandeld. “Het geeft mij wat tijd en ruimte, en zeker ook de ouders”, zegt Maria, die steun en bevestiging ervaart uit de bemoedigingen, zoals de al bijna 800 handtekeningen op petities.com ‘Janneman moet openblijven’.

Sommige ouders kwamen vrijdag samen om te zien welke juridische stappen zij kunnen ondernemen. “Maar dat is bitter weinig”, stelt Joran Peeters, papa van Gust (9 maanden), vast. “Wij hopen dat Opgroeien een ondersteuningspersoon kan sturen om de organisatrice mee te helpen haar administratie helemaal op orde te krijgen. Ook een andere dame van een kinderdagverblijf uit de buurt zei al haar medewerking toe.”

Maria Van de Pol (rechts) wordt gesteund door alle ouders. 

Maria Van de Pol (rechts) wordt gesteund door alle ouders. ©  kma

De ouders zijn in elk geval van plan hun kindje op 16 augustus weer naar Janneman te sturen. Ze vinden het verschrikkelijk om nu in concurrentie tegen elkaar uitgespeeld te worden om een schaars plekje in een andere crèche te bemachtigen. “Wie als eerste tekent en de waarborg betaalt, heeft de plek”, zo krijgen ze te horen.

Ze snappen niet dat Janneman meteen definitief dicht moet, terwijl andere crèches waar wél klachten van ouders zijn slechts tijdelijk geschorst worden om hun zaakjes op orde te krijgen. Ze vrezen dat Janneman een soort excuuscrèche is waarmee het Agentschap Opgroeien na kritiek nu wil aantonen dat het zeer streng optreedt.

De digitale petitie Janneman moet blijven bestaan! op petities.com telde vrijdagmiddag al 765 handtekeningen. (kma)

Vastgoed

Jobs in de regio