Nataliya Petrova, haar Beglische man Reginald en hun dochtertje hebben een groot hart voor dieren. © Elke Lamens

Oekraïense Nataliya Petrova redt honden uit Russisch asiel en geeft hen een nieuwe toekomst in België en Nederland

Sint-Lenaarts -

De Oekraïense Nataliya Petrova vond met haar vzw Zalighound het laatste anderhalf jaar voor ruim driehonderd honden uit onder meer Rusland, Oekraine en Georgië een nieuwe, veilige thuis in ons land. Ondanks de oorlog slaagt ze erin de honden via Moskou en Polen naar hier te halen.

Het begon allemaal met één hond die ze van de Russische straat redde anderhalf jaar geleden. “Ik zag online een emotionele oproep om een herdershondje in nood te redden”, schetst Nataliya Petrova de start van de vzw Zalighound. “Daarna lieten we een aantal newfoundlanders overkomen. Mensen spraken me erover aan en wilden ook helpen. Daarom richtte ik de vzw op, maar ik had nooit gedacht dat het zo’n vaart zou lopen,”, lacht ze.

Intussen plaatst ze elke maand zo’n veertig honden in België en Nederland. De vzw die gevestigd is in de Hoogstraatsebaan in Sint-Lenaarts, ligt niet ver van de Nederlandse grens. “Onze website telt al zo’n drieduizend leden”, zegt ze vol ongeloof. “Het is altijd een heel emotioneel moment als de adoptiegezinnen hier hun hond ophalen.”

Nataliya en Reginald genieten volop van de newfoundlanders in huis. © Elke Lamens

Roeping

Nataliya woont al sinds 2000 in België en heeft een groot hart voor dieren. Ze is er dag en nacht mee bezig. Ze voelt zich ertoe geroepen en krijgt sinds kort de hulp van haar Belgische man Reginald. Hij werd zelfstandig automechanieker. “Zo kan ik thuis werken en bij de dieren zijn”, verklaart hij. Ook Regi is een grote dierenvriend. “Ik nam vroeger al dieren uit het asiel in huis. Ik dacht eerst waarom moeten we ze zover gaan zoeken? Hier zoeken ook veel dieren een nieuwe thuis. Blijkbaar is het niet voor iedereen mogelijk om een dier uit het asiel te adopteren.”

“Daar hangt een prijskaartje aan vast en de nieuwe baasjes moeten met de dieren zelf nog naar de dierenarts voor de nodige controles en vaccinaties. De honden die wij met de vzw overbrengen zijn als het ware kant-en-klaar. Ze zijn gevaccineerd en gesteriliseerd. Wij redden honden, we gaan net broodfok tegen”, benadrukt hij.

“Mensen zijn de belangrijkste bron van liefde voor een hond”, meent Nataliya.

Oorlogshonden

Ondanks de oorlog in haar thuisland Oekraïne, Nataliya is afkomstig van Sumy, bestaan er nog asielen. “Die nemen nu extra honden op. Ook kennels uit Polen en andere buurlanden nemen honden van hetzelfde ras uit Oekraïense kennels over. Dat is een heel mooi gebaar om deze periode te overbruggen”, vindt ze.

“Heel wat Oekraïners zijn ofwel snel gevlucht. Ze hadden vaak wel eten en drinken achtergelaten voor hun dieren, in de veronderstelling dat ze snel zouden terugkeren, maar dat is niet gebeurd.”

Er zijn heel wat anekdotes. “Ook particulieren vangen honden op die er zijn achtergebleven. Zo ook een vriendin van mijn mama die nog in Sumy woont. Ze is 65 jaar en vond een hondje en plaatste een oproep online. Volgens de dierenarts bleek het echter om een wilde wolf te gaan, ook al gaf die een pootje. Wellicht was die door de bombardementen gedesoriënteerd”, meent Nataliya.

Nataliya is afkomstig van Oekraïne en woont sinds 2000 in België. Ze woont hier heel graag. © Elke Lamens

Via Moskou

Nataliya en Reginald laten dan ook niet zomaar elke hond overbrengen naar België. “De honden moeten mens- en diervriendelijk zijn. Ze mogen ook niet getraumatiseerd zijn door de bombardementen. Honden met gedragsproblemen worden beter ter plaatse verzorgd.”

Al redden ze al wel honden uit oorlogsgebieden als Cherson en Donetsk. “Via een logistieke brug tussen een asiel in Moskou en de Krim of ook via Polen, evacueren we de honden. Er gelden strenge voorschriften. Zo moeten ze gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. Onze dierenarts is zo vriendelijk om de honden uit oorlogsgebied gratis na te kijken. Voor de vaccinaties en testen betalen we uiteraard wel.”

Nataliya en Reginald slagen er ook goed in om voor elke hond een geknipt baasje te vinden. “Is er dan toch een mismatch, dan nog zijn we de mensen nog altijd heel erkentelijk. Zij hebben de hond een toekomst gegeven, deze laten overbrengen van een kansloos land naar een land met veel meer kansen.”

De honden krijgen veel bewegingsvrijheid bij Nataliya en Reginald in Sint-Lenaarts. © Elke Lamens

Grenzeloze liefde

“Oorlog of niet, we moeten blijven zorgen voor elkaar. De mens is heel belangrijk in dit verhaal. We redden dan wel een hond, de mens blijft de bron van liefde voor de hond.”

En die liefde is soms heel groot. Vorig jaar belde een tachtigjarige Tsjechische vrouw aan in Sint-Lenaarts. “Ze was zelf met de auto tot hier gereden. Het was een coquette dame, een politiekolonel met pensioen. Zij had de Duitse herder Aron opgeleid voor de politie in Tsjechië. Zij gaf tot haar zeventigste les aan de politieschool daar. Door een stamp van een paard, verloor Aron een oog. De herder was op rust gesteld, kreeg artrose en moest afgemaakt worden. Wij hadden hem gered en ze kwam hem hier terughalen. Ze was hem nooit vergeten.” Vorig jaar reisee Nataliya nog naar Tsjechië om er Aron te bezoeken.

 (Elke Lamens)

vzwzalighound@gmail.com, Hoogstraatsebaan 132, Sint-Lenaarts

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio