Maarten Willems toont een foto van de hachelijke situatie waarin de zogenaamde galberen verkeren. 

Maarten Willems toont een foto van de hachelijke situatie waarin de zogenaamde galberen verkeren. © Hans Otten

Aziatische organisatie kent Geelse dierenliefhebber award toe

Geel -

Gelenaar Maarten Willems was compleet verrast toen hij van de dierenrechtenorganisatie Animals Asia te horen kreeg dat hem de Empathy in Action-award voor Europa was toegekend. Hij zamelt geld in voor de groep.

Hans Otten

Maarten Willems is in het dagelijkse leven postbode, maar vooral voltijds dieren- en natuurliefhebber. Dit jaar organiseert hij al voor de vierde keer een Comedy Night in Geel-Bel, waarvan de opbrengst naar dierenorganisaties gaat. De eerste editie was dat Sea Shepherd, daarna ging het geld telkens naar Save the Moonbears en Animals Asia. Dat zijn twee organisaties die zich het lot van de zogenaamde galberen aantrekken. In Aziatische ‘boerderijen’ worden beren in piepkleine kooien zonder enige bewegingsruimte gestopt om vervolgens gedurende een lange periode hun gal af te tappen. Die wordt onder meer verwerkt in medicijnen. Animals Asia bevrijdt de beren en geeft ze weer een mooie toekomst.

Willems had in 2020 al een keer een pluim gekregen van de organisatie voor zijn inspanningen, maar begin deze week kreeg hij dan een videoboodschap toegestuurd door Jill Robinson. Deze Britse dame, die in 1998 al door Koningin Elisabeth II tot lid van de Most Excellent Order of the British Empire (MBE) was verheven, maakt in dat filmpje bekend dat de ‘Empathy in Action’-award voor Europa naar de Gelenaar gaat.

Grote baas Jill Robinson van Animals Asia maakt bij haar beren bekend dat Maarten Willems de Empathy-in-Action-award voor Europa wint.

Grote baas Jill Robinson van Animals Asia maakt bij haar beren bekend dat Maarten Willems de Empathy-in-Action-award voor Europa wint. © RR

Geld en naambekendheid

“Ja, dat is wel een leuke verrassing”, zegt Maarten Willems met een Kempense nuchtere bescheidenheid. “Ik schrok er wel van dat de grote baas die boodschap persoonlijk brengt, dat betekent wel iets. Hier is haar organisatie misschien totaal niet bekend, maar wel in Azië en Groot-Brittannië. Onder meer komiek Ricky Gervais, gitarist Slash of zangeres Olivia Newton-John zijn enkele van de bekende gezichten die Animals Asia ondersteunen. Ze appreciëren dat ik geld inzamel, maar vooral ook dat ik hun organisatie in de belangstelling breng. Buiten een oorkonde is er niets aan verbonden, het gaat puur om de eer.”

Voor zijn nieuwe Comedy Night op 9 september heeft Maarten Willems Amelie Albrecht en Jeroen Verdick geboekt. “Maar waar de laatste tickets bij de vorige edities pas ergens in augustus de deur uitgingen, was het hele gebeuren begin juni in amper één week tijd al volledig uitverkocht. Blijkbaar speelt Albrecht overal voor uitverkochte zalen. Jammer voor wie naast een ticket greep, maar voor de goede doelen is het in ieder geval een goede zaak.”

Als award kreeg Maarten WIllems, hier met zonen Cis en Stan, een pootafdruk van de recentste beer die Animals Asia wist te redden.

Als award kreeg Maarten WIllems, hier met zonen Cis en Stan, een pootafdruk van de recentste beer die Animals Asia wist te redden. © RR

Wildlife Taxi Team

Dat doel is dit jaar niet enkel Animals Asia, maar ook het vogelopvangcentrum (VOC) Neteland in Herenthout. “Sinds corona werk ik als vrijwilliger bij het Wildlife Taxi Team Middenkempen (dat gewonde of zieke wilde dieren naar het VOC vervoert, red.) en zo kom ik heel geregeld in het VOC. Ik vind dat die vrijwilligers daar fantastisch werk verrichten en net zo zeer mijn steun verdienen als de beren in Azië. Het werk bij het taxi team vind ik geweldig, je komt rechtstreeks in contact met dieren die je anders nooit van dichtbij kan zien. Recent heb ik nog een slechtvalk opgepikt. Zo een vogel krijg je anders nooit in je handen.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio