Cafébaas Jasper blaast het Blarenbal nieuw leven in. Voor hem is het pure nostalgie. © Theo Derkinderen

Cafébaas blaast gewezen afsluiter van Dodentocht nieuw leven in: “Het Blarenbal is het perfecte einde van het Dodentochtweekend”

Bornem -

Jarenlang was het Blarenbal de afsluiter van de Dodentocht. Nadat de laatste wandelaars de eindstreep in Bornem hadden bereikt, was er steevast het Blarenbal in de tent. Een feestje waarop iedereen, al dan niet met gehavende voeten, kon dansen. Maar het Blarenbal stierf een geruisloze dood. Cafébaas Jasper Vandenhoudt van de Hopschuur pikt het evenement nu opnieuw op en organiseert het in zijn zaak.

Theo Derkinderen

Al een tiental jaar is er geen Blarenbal meer na de Dodentocht. Van zo gauw de laatste wandelaar is ingescand, wordt er al gestart met het opruimen van de tent. “En eigenlijk begint Bornem dan vrij snel leeg te lopen. Wandelaars en bezoekers drinken nog wel iets op een terrasje, maar de Dodentocht is gepasseerd en eigenlijk is er in het centrum niet veel meer te beleven op zaterdagavond”, zegt cafébaas Jasper Vandenhoudt van de Hopschuur in de Stationsstraat. “En daarom organiseer ik na afloop van de Dodentocht een feestje en blaas het Blarenbal nieuw leven in. Het Blarenbal is pure nostalgie. Dat is bijna cultureel erfgoed. De Dodentocht eindigen, dat doe je met het Blarenbal. Het perfecte einde van het Dodentochtweekend. Zelf ben ik er nooit naartoe geweest, maar veel mensen hadden het destijds wel over dat befaamde Blarenbal.”

Zelfs met blaren

Er komt een discobar in het café van Jasper en de dj van dienst is Puddie. “En iedereen is welkom. Zelfs mensen die nog moeilijk kunnen stappen omdat ze letterlijk blaren op hun voeten hebben van de Dodentocht, kunnen hier komen genieten van de muziek en een drankje. Net zoals dat vroeger ook gebeurde in de tent van de Dodentocht”, glundert Jasper.

Cafébaas Jasper Vandenhoudt. © Theo Derkinderen 

40 uren open

De cafébaas is zich zelf ook al volop aan het voorbereiden op de Dodentocht. “Dat weekend blijven we gewoon dag en nacht open. Van vrijdagmiddag tot zondagochtend. We noemen het ook de ‘40 uren van de Hopschuur’. Naast de meer dan honderd bieren zijn er ook kleine snacks verkrijgbaar. Op vrijdag zal er hier traditioneel veel spaghetti worden gegeten. Typisch voor wie deelneemt aan de Dodentocht. En op zaterdagochtend is er spek met eieren. Voor de mensen die de Dodentocht hebben uitgestapt of voor de opgevers. Spek en eieren doen het altijd goed. Het ideale krachtvoer na 100 kilometer, of iets minder. En dan ’s avonds het Blarenbal. Zodat er toch nog iets te beleven valt na de Dodentocht.”

Het is niet de eerste keer deze zomer dat de Hopschuur uitpakt met muziek en optredens. “Iwein Jacobs en Vanmachine zijn al langsgeweest. Troubadour De Calle komt maandag 8 augustus voorbij en op 15 augustus treedt KoeKoeK op. Ja, vervelen doen we ons zeker niet deze zomer”, voegt Jasper nog toe. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen