Guido en Eddy bij een opgemaakte tractor uit de jaren dertig. © Filip Spoelders

BOOC oogst het graan met tractoren van bijna 100 jaar oud: “Een vorm van erfgoed die niet verloren mag gaan”

Boechout -

De Boechoutse Organisatie Oldtimer Club (BOOC) is niet zo bekend en daar wil het bestuur verandering in brengen. “Onze ambachtelijke graanoogst toont zondag aan jonge generaties hoe er vroeger werd gewerkt.”

Filip Spoelders

Het is echter niet dat BOOC een nieuwe vereniging is. “In 2005 hadden we onze eerste vergadering en sinds 2007 vormen we een vzw. We brengen mensen samen die oude tractoren en landbouwmachines hebben of er interesse in tonen. Een aantal van de tractoren binnen onze club gaat terug tot de jaren 30 van vorige eeuw. Samen werken we aan de voertuigen om ze te restaureren. Dit is ook een vorm van erfgoed die niet verloren mag gaan”, vertellen voorzitter Guido Van Edom en secretaris Eddy Van de Velde.

Een tractor uit de collectie van BOOC, bouwjaar 1955. © Filip Spoelders

Bij BOOC wordt niet alleen aan landbouwmachines gesleuteld, de leden komen graag naar buiten met hun pronkstukken. “We trekken in de zomer naar kermissen waar iedereen op onze tractoren kan rijden, we bezoeken tractorwijdingen van andere clubs of doen mee aan toertochten. Zo proberen we er zelf twee per jaar te organiseren.”

Daarnaast zijn er nog enkele eigen activiteiten. “In april houden we jaarlijks een ploegdag en zondag volgt onze driejaarlijkse hoogdag. Tijdens onze demonstraties ambachtelijk graan oogsten tonen we de geschiedenis van de landbouwactiviteit. We beginnen met het pikken van het graan door middel van de pik en de pikhaak. Vervolgens komen de eerste machines bijvoorbeeld aangedreven op stationaire motoren aan bod tot we aan de pikmachines komen. Het dorsen, malen en pletten van het graan doorheen de geschiedenis zal zondag eveneens overzichtelijk worden getoond”, geven Guido en Eddy aan.

Een van de eerste machines om hooi te keren. © Filip Spoelders

Terwijl de bezoekers vanaf 11u naar het werk aan Boshoek komen kijken, zullen BOOC en drie andere clubs hun oude tractoren en machines tentoonstellen. Een ritje doen is altijd mogelijk en er is uiteenlopende kinderanimatie aanwezig. In de tent worden drankjes en hapjes zoals ijs, pannenkoeken en hamburgers geserveerd.

BOOC zoekt een ruime loods om de tractors te stallen. © Filip Spoelders

Met dit oogstfeest wil BOOC meer op de voorgrond treden. “We hebben 84 leden en iedereen blijft welkom. Voor onze vereniging zijn we nu op zoek naar een geschikte loods om ons tractor- machinepark te stallen.”

Aansluiten bij BOOC of hulp bieden in de zoektocht naar een loods kan via booc_vzw@hotmail.com.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio