Een inkomhal van een appartementsgebouw aan de Turnhoutsebaan is beschadigd na een aanslag. © Victoriano Moreno

Groen en Vlaams Belang dringen aan op actie tegen drugsgeweld: “Antwerpenaren verwachten oplossingen”

Antwerpen, Deurne -

Groen verwijt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) van zich te verschuilen achter andere bestuursniveaus als het gaat over het drugsgeweld in Antwerpen. “Het is niet het moment voor politieke spelletjes”, zegt Antwerps Groen-gemeenteraadslid Karen Maes (Groen). Vlaams Belang vindt dat het tijd wordt om “de drugsoorlog te behandelen als een echte oorlog”.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Twee aanslagen in één nacht in Antwerpen: kapperszaak in Deurne zwaar beschadigd, ook explosie op het Zuid

Na nieuwe aanslagen binnen het drugsmilieu in Deurne en het Antwerpse Zuid wakkeren de discussie aan. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wijst opnieuw met de vinger naar het federale niveau. “Het parket en de federale gerechtelijke politie voeren een oneerlijke strijd door een ernstig gebrek aan mensen en middelen”, zegt hij. “Dit zijn de zoveelste aanslagen in de golf die nu al enkele maanden bezig lijkt”, erkent hij. Een echte aanpak van het probleem moet volgens De Wever echter van het federale niveau komen, maar daar zou te weinig steun voor zijn. “De federale regering ziet de georganiseerde misdaad niet als een prioriteit”.

Oppositiepartij Groen Antwerpen vindt dat de Wever moet stoppen met vingerwijzen en zelf beter zijn best moet doen. “De afbouw van toegankelijke en wijkgebonden politie was een dramatische beslissing”, stelt de partij. Ze pleit voor een totaalaanpak waarin moet worden ingezet op het verhogen van de levenskwaliteit in elke buurt.

“Bewoners hebben nood aan toegankelijke en aanspreekbare politie”, zegt Maes. “Men zal alleen korter op de bal kunnen spelen als men opnieuw investeert in wijkpolitie die is ingebed in de gemeenschap.” (Lees verder onder de foto)

Karen Maes. © Joris Herregods

Daarnaast moet volgens Groen worden ingezet op preventie door te investeren in jongerenhulpverlening en het aanbod voor jongeren in de wijken te verhogen. “Jongeren worden nu gelokt door het grote geld dat ze met drugs kunnen verdienen”, zegt Maes. “Het is een veel gemakkelijkere weg dan het moeilijke traject via de school en de zoektocht naar werk waar ze bovendien botsen op structureel racisme en discriminatie. Er is ook nood aan preventie voor drugsgebruikers.“

Groen heeft een boodschap voor burgemeester De Wever. “Hij moet onmiddellijk stoppen met telkens te wijzen naar andere beleidsniveaus. De Antwerpenaren hebben geen boodschap aan vingerwijzingen. Ze verwachten oplossingen en een burgervader die het voor hen opneemt. Het is niet het moment voor politieke spelletjes.”

Militaire bewaking

Het Vlaams Belang herhaalt hun voorstel om op tijdelijke basis militaire bewaking in te zetten. “Het is inmiddels vijf over twaalf”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), commissievoorzitter van Binnenlandse Zaken. “Veiligheid is de primaire taak van de overheid, maar in Antwerpen faalt zowel de federale als de lokale regering. Het is zodanig extreem geworden, dat normaal politioneel werk niet afdoende is. Daarom moeten we op korte termijn en op tijdelijke basis militairen inzetten op risicoplaatsen in Borgerhout en Deurne. Dit tot het meest extreme geweld is geweken en dit voor minstens het einde van dit jaar. (Lees verder onder de foto)

Ortwin Depoortere. ©  BELGA

Vlaams Belang beseft dat dit geen structurele oplossing is. “Om de problemen duurzaam op te lossen, moeten we de drugsbendes met wortel en tak uitroeien”, zegt Depoortere. “We moeten het geboefte opsluiten waar we kunnen, en irriteren, saboteren en verstoren waar we moeten. Denk aan willekeurige razzia’s, administratieve aanhoudingen, geconcentreerde patrouilles, inbeslagnames, sluitingen, ostentatieve volgacties van verdachten.”

Volgens Antwerps Vlaams Belang-fractieleider Sam van Rooy faalde het beleid van burgemeester De Wever met de ‘war on drugs’ en ’Operatie Nachtwacht’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen