In de Motstraat is het niet duidelijk of je nu wel of niet door mag. 

In de Motstraat is het niet duidelijk of je nu wel of niet door mag. © Stijn Van de Sande

Gebrekkige signalisatie op en rond Leuvensesteenweg in Mechelen zorgt voor verwarring, AWV belooft verbetering

Mechelen -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat de signalisatie aan de werf op de Leuvensesteenweg en in de Mot- en Dellingstraat in Mechelen aanpassen. AWV vernieuwt er de fiets- en voetpaden, maar de gebrekkige signalisatie zorgde de voorbije dagen voor chaos. Zo zijn er verschillende verkeersborden die elkaar tegenspreken.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

De heraanleg van de fiets- en voetpaden tussen de Motstraat en de Stationsberg vormt de derde en laatste fase van de volledige vernieuwing van de fiets- en voetpaden op de Leuvensesteenweg in Mechelen. Door de werken kan het autoverkeer enkel nog maar in de richting van Leuven voorbij de werf. Het verkeer in de richting van Mechelen moet een omleiding volgen. Daarnaast werd in de Mot- en Dellingstraat tijdelijk opnieuw dubbelrichtingsverkeer ingevoerd.

Maar de signalisatie die dat alles duidelijk moet maken, zorgt net voor meer verwarring. Zo staan er in de Mollestraat en de Motstraat verbodsborden én verkeersborden die het dubbelrichtingsverkeer aangeven. Daarnaast is het in de Motstraat bijna onmogelijk om in twee richtingen te rijden, omdat er betonblokken staan en één van de twee rijstroken in de praktijk gebruikt wordt als parkeerstrook. Dat parkeergedrag kwam er nadat de straat enkele jaren geleden enkelrichting werd, maar zorgt nu voor gevaarlijke situaties.

Volgens het ene bord mag je niet rechts afslaan, maar een tijdelijk bord duidt dan weer het tweerichtingsverkeer in de Dellingsstraat aan.

Volgens het ene bord mag je niet rechts afslaan, maar een tijdelijk bord duidt dan weer het tweerichtingsverkeer in de Dellingsstraat aan. © Stijn Van de Sande

Ook op de Leuvensesteenweg spreekt de signalisatie zichzelf tegen. Op het kruispunt met de Dellingstraat verbiedt een bord automobilisten om rechtsaf te slaan, maar enkele meters verderop staat dan weer een bord dat het dubbelrichtingsverkeer aangeeft. In de Dellingstraat zelf staat bovendien een bord dat bestuurders linksaf richting de Margaretatunnel stuurt. Maar dat traject, via de Leuvensesteenweg richting Mechelen, is nu onderbroken door de werken. Daarom staat er ook een bord dat je verplicht rechts laat afslaan.

Je moet vanuit de Dellingstraat rechts afslaan, maar een pijl naar links duidt nog steeds de Margaretatunnel aan.

Je moet vanuit de Dellingstraat rechts afslaan, maar een pijl naar links duidt nog steeds de Margaretatunnel aan. © Stijn Van de Sande

“Het klopt dat de signalisatie niet overal correct is”, reageert Stefanie Nagels van het Agentschap Wegen en Verkeer. “We willen ons daarvoor excuseren en zullen het zo snel mogelijk in orde brengen. Vandaag, donderdag, en morgen wordt de signalisatie daarom opnieuw aangepast. Dat de Mot- en Dellingstraat tijdelijk dubbelrichting zijn, is een bewuste keuze. We kiezen daarmee voor consequentie. Afhankelijk van de precieze werken zouden we de verkeerssituatie anders te vaak moeten veranderen, wat voor nog meer verwarring zou zorgen.”

Ook in de Mollestraat is de signalisatie allesbehalve duidelijk.

Ook in de Mollestraat is de signalisatie allesbehalve duidelijk. © Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio