Schepenen Wendy Weckhuysen en Geert Antonio op het voetpad waar  de sporen van de nederzetting werden gelokaliseerd. 

Schepenen Wendy Weckhuysen en Geert Antonio op het voetpad waar de sporen van de nederzetting werden gelokaliseerd. © rr

Sporen Romeins fort worden op voetpad zichtbaar gemaakt

Rumst -

Het is bekend dat in Rumst eeuwen geleden belangrijke Romeinse nederzettingen waren. Het gemeentebestuur maakt nu de locatie van een voormalig Romeins fort zichtbaar.

 

De gelokaliseerde sporen werden op een plannetje aangeduid.

De gelokaliseerde sporen werden op een plannetje aangeduid. © rr

Al tientallen jaren geleden werden sporen van Romeinse nederzettingen in Rumst gevonden. Een woonwijk in deze deelgemeente werd zelfs Romeins Veld gedoopt. Midden in het dorpscentrum werden enkele jaren geleden bij bouwwerken restanten van een kasteel uit die tijd blootgelegd.

Maar vroeger werden ook in de Nijverheidsstraat-Molenveld resten van een Romeins fort ontdekt. Via archeoloog Walter Sevenants, die destijds de opgravingen leidde, werden de sporen van dit fort gelokaliseerd.

“Het gaat om een aarden wal van vijf meter breed, die langs beide zijden omzoomd was met houten palen”, zegt schepen van Openbaar Domein Geert Antonio (N-VA). “Voor de omwalling lagen twee grachten. Die hebben we nu in het voetpad gevisualiseerd. De bestaande klinkers werden vervangen door andere van een verschillende kleur. Zo worden de sporen van dit Romeins fort zichtbaar voor onze inwoners.”

Educatief

Met een infobord zal het gemeentebestuur ook meer duiding geven over het waarom van die verschillende kleur klinkers. “Geïnteresseerde inwoners en schoolkinderen kunnen hier later naar komen kijken”, zegt schepen van Erfgoed, Wendy Weckhuysen (CD&V). “Via onze lokale mascottes Marie & Victor in Romeinse kledij, kan dat verleden van Rumst ook op een educatieve wijze onder de aandacht worden gebracht.” (jw) 

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Jobs in de regio