© ATV

Twee aanslagen in één nacht in Antwerpen: kapperszaak in Deurne zwaar beschadigd, ook explosie op het Zuid

Antwerpen, Deurne -

Afgelopen nacht hebben zich twee aanslagen voorgedaan in Antwerpen. De eerste explosie vond plaats aan een pannenkoekenhuisje op het Zuid, amper een half uur later weerklonk een luide knal aan de Turnhoutsebaan in Deurne. De ravage is groot. Of er een link is tussen de twee feiten en voorgaande aanslagen wordt onderzocht.

nelo, sare

LEES OOK. OVERZICHT. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

De reeks aanslagen begon in de Volkstraat op het Antwerpse Zuid. Rond 3.15 uur gooiden onbekenden een zwaar explosief naar het pannenkoekenhuisje Stacks. De horecazaak wordt uitgebaat door de familie E. H. en werd in juni 2020 al eens bekogeld met een granaat. Buiten wat brandschade aan de voordeur, bleef het pand gevrijwaard.

De voordeur van het pannenkoekenhuisje Stacks in de Volkstraat raakte beschadigd. © sare

Amper een half uur later werd opnieuw een zwaar explosief tot ontploffing gebracht, ditmaal op de Turnhoutsebaan in Deurne. “Het was een enorme knal, gevolgd door veel sirenes”, vertelt een bejaarde buurtbewoonster. “Het is hier niet meer te doen. Ik durf al amper buitenkomen en nu voel ik mij ook in mijn woning niet meer veilig.”

De inkomhal van het flatgebouw, net als de aanpalende kapperszaak raakten zwaar beschadigd. Ook het appartementsgebouw boven het pand liep heel wat schade op. De voordeuren zijn weggeblazen, ramen gesprongen en het voetpad ligt bezaaid met zoet en scherven. In het hele gebouw hangt een sterke brandgeur. Het is voorlopig niet duidelijk wie of wat er geviseerd werd, de kapperszaak of een van de bewoners van het gebouw.

Op de Turnhoutsebaan in Deurne raakten de inkomhal van het flatgebouw, net als de aanpalende kapperszaak zwaar beschadigd. © sare

Op de Turnhoutsebaan in Deurne raakten de inkomhal van het flatgebouw, net als de aanpalende kapperszaak zwaar beschadigd. © Victoriano Moreno

De buurtbewoners waren de ochtend na het incident nog onder de indruk van het voorval. “In de appartementen wonen vooral oudere mensen”, zegt een farmaceut die de apotheek op de hoek opende. Hoewel de apotheek langs de buitenzijde geen schade opliep, waren binnenin alle lampen gesprongen door de knal.

Over welk soort explosief het gaat is voorlopig nog onduidelijk. “Ontmijningsdienst DOVO, het gerechtelijk labo en de federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen kwamen ’s nachts ter plaatse om eerste vaststellingen te doen”, vertelt Kristof Aerts van parket Antwerpen.

“Voor de twee feiten is een onderzoeksrechter gevorderd voor vernieling door ontploffing en inbreuken op de wapenwet en criminele organisatie. Momenteel worden de aanslagen beschouwd als twee aparte dossiers, maar onderlinge verbanden en linken met voorgaande aanslagen worden onderzocht.”

Schade op Turnhoutsebaan in Deurne. © Victoriano Moreno

Turnhoutsebaan in Deurne. © Victoriano Moreno

‘Snitch’

LEES OOK. Wagen uitgebrand en duidelijke boodschap op voordeur: nieuwe aanslag in crimineel milieu

De aanslag in de Volkstraat lijkt in elk geval gelinkt te zijn met de aanslag in de nacht van dinsdag op woensdag. Toen werd in de Deken De Winterstraat in Berchem een wagen in brand gestoken. Op een voordeur in de straat stond in zwarte graffiti ‘snitch’ te lezen, wat zoveel betekent als ‘verklikker’.

In het pand woont de familie E.H. Die wordt genoemd in verschillende drugsdossiers en is al langer verwikkeld in een gewelddadige vete met andere criminele groepen. Vader Abdoladim E.H. (53) is op papier ook de zaakvoerder van het pannenkoekenhuisje Stacks op het Antwerpse Zuid.

Aanslag eerder deze week in de Deken De Winterstraat in Berchem. © Patrick De Roo

Onbekenden staken een wagen in brand in de Deken De Winterstraat in Berchem. © Patrick De Roo

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio