Jumbo-Visma ‘profiteert’ van verschrikkelijke valpartij eigen renner en kleurt volledig podium in Ronde van Burgos

Jumbo-Visma heeft het weer geflikt, maar deze keer niet zoals ze het zelf gewild hadden. Timo Roosen won de tweede rit in de Vuelta a Burgos voor zijn ploegmaats Edoardo Affini en Chris Harper. De sprint werd net als in de Ronde van Polen in de slotkilometer verstoord door een massale valpartij vooraan in het peloton. David Dekker ging keihard tegen de grond en veroorzaakte zo een massale valpartij, waardoor zijn ploegmaats vrije baan kregen.

Jonas Withouck

Dekker kwam ten val door een snelheidsdrempel die hij wellicht niet zag aankomen. De Nederlandse renner ging overkop en nam heel wat andere renners mee in zijn val. Het is nog niet duidelijk wie er nog allemaal bij betrokken was en hoe groot de schade is.

Er komt intussen al heel wat kritiek op de organisatie omdat er in de slotkilometer in een sprintersetappe een verkeersdrempel lag.

De beelden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrijwel onmiddellijk na de officiële start probeerden drie renners een vroege vlucht op te zetten. Dat waren Xabier Mikel Azparren, Diego Pablo Sevilla en Jesus Ezquerra, dezelfde drie renners die dinsdag ook al de vroege vlucht kleurden. Na de beklimming van de Alto de la Lora, de eerste helling van de dag, kwam Xabier Mikel Azparren als eerste boven. De Spanjaard trok meteen door en zette alleen zijn weg verder. Ook op de Puerto de Humada, net over halfkoers kwam de renner van Euskaltel-Euskasdi opnieuw als eerste boven, zette door en slaagde erin ook de beklimming van de Alto de Amaya voor zijn rekening te nemen. Op die manier dikte hij het puntenaantal voor het bergklassement verder aan verstevigde zijn leiderspositie.

Xabier Mikel Azparren had dan al zijn doel bereikt, leider worden van het bergklassement, en de Spanjaard werd met nog 43 kilometer voor de boeg opgeslokt door het peloton. De grote groep stevende daarop af naar de laatste 10 kilometer waar in Tobar nog een stevige kuitenbijter wachtte. Pieter Serry ging daar op de pedalen staan en zorgde ervoor dat de deur achteraan het peloton helemaal open kwam te staan. Onder de slachtoffers Mikel Landa, de laatste winnaar van deze rittenkoers. Hij moest laten rijden. Voorin trachtte Tao Geoghegan Hart een kloof te slaan. Hij kreeg even het gezelschap van leider Santiago Buitrago. Het feestje van het tweetal ging niet door. Vincenzo Nibali probeerde het daarop maar ook hij kreeg zijn zin niet.

Iedereen maakte zich op voor de sprint. Jumbo-Visma bezette op 500 meter van de finish de eerste vier plaatsen tot sprinter David Dekker, als derde van het rijtje, de controle over het stuur verloor op een vluchtheuvel en een heel pak renners over zich heen kreeg. Op die manier lag de weg helemaal open voor Timo Roosen, Edoardo Affini en Chris Harper die op die posities over de eindmeet reden.

Morgen/donderdag volgt de derde etappe tussen Quintana Martin Galindez en Villarcayo met onder andere de beklimmingen van de Alto de Cereceda, de Alto de Retuerta en vooral de Picon Blanco. De top van de Alto de Bocos ligt op acht kilometer van de eindmeet in Villarcayo.

Uitslag rit 2

1. Timo Roosen

2. Edoardo Affini

3. Chris Harper

4. Jon Aberasturi

5. Carlos Rodriguez

6. Ruben Guerreiro

7. Fernando Gaviria

8. Lilian Calmejane

9. Bastien Tronchon

10. Rudy Barbier

Vastgoed

Jobs in de regio