Reggae Geel verwacht dit weekend weer enkele tienduizenden fans van de Jamaicaanse muziek en sferen. © Peter De Jong

Reggae Geel maakt zich op voor zwoel verjaardagsfeestje

Geel -

Met het aloude recept van uitstekende livemuziek, een breeddenkende gemeenschap en een zalige festivalsfeer viert Reggae Geel aanstaande vrijdag en zaterdag uitbundig mee dat Jamaica zestig jaar onafhankelijk is.

Hans Otten

Qua timing valt het als een puzzel op zijn plaats: de zestigste verjaardag van de nationale feestdag van Jamaica op 6 augustus valt precies op de hoofddag van Europa’s oudste muziekfestival dat volledig opgebouwd is rond het grootste exportproduct van het Caribische eiland. Nee, niet rum, wel reggae. Dat viert het festival in aanwezigheid van Symone Betton Nayo, de Jamaicaanse ambassadrice in België.

Volgens artistiek directeur Kris Eelen loopt de voorbereiding van Reggae Geel voor op de planning. © Bert De Deken

“Als festival geven we natuurlijk al 42 jaar een platform aan deze Jamaicaanse muziek. In overleg met de stad en de verschillende ambassades bekijken we wel op welke manieren we de samenwerking kunnen uitbreiden”, zegt artistiek directeur Kris Eelen van Reggae Geel.

Vier podia

Het publiek kan vrijdag 5 augustus vanaf 18u en zaterdag 6 augustus vanaf het middaguur kiezen uit vier verschillende podia. Op de mainstage staan vooral artiesten uit de zogenaamde roots reggae, de Bounce Dancehall zet vooral aan tot stuiteren op de klassieke dancehall, terwijl de 18” Corner dub serveert. “Ten slotte is er nog ons Tallawahpodium”, zegt Eelen. “Reggae bestaat in feite uit heel wat verschillende strekkingen. Die proberen we zoveel mogelijk op de podia te vatten.”

Uiteraard baadt het hele festivalterrein in vrolijke rastatinten.

“Zelf kijk ik heel erg uit naar Beres Hammond, die in het hoekje van de zogenaamde lovers rock zit. Dat vind ik zelf een aangename vorm van reggae (lacht). We verwachten ook veel van de erg populaire Davido op vrijdag, met wie we een uitstapje naar de African Beats maken. We proberen zo wat te diversifiëren. We hebben een mooie line-up, misschien niet altijd de bekendste artiesten, maar wel allemaal kwalitatief zeer goed.”

Ruimdenkend

Mensen met een beperking van MPI Oosterlo en van vreemde origine van het vluchtelingencentrum Totem in Arendonk steken een handje toe bij de opbouw. © Bert De Deken

Maar naar Reggae Geel trekken liefhebbers niet alleen voor de puike muziek, vooral de open sfeer van ‘iedereen is welkom’ en ‘alles mag, niets moet’ spreekt erg aan. Dat ruimdenkende is ook backstage of bij de opbouw te merken. In de dagen in aanloop naar het festival zie je tussen de professionele werklieden ook heel wat mensen van vreemde origine of met een beperking een handje toesteken. Het ritme ligt dan misschien hier en daar wat lager, de sfeer op de werkvloer is zonder meer vrolijk en warm.

“We werken al vele jaren samen met het opvangcentrum Totem van Fedasil in Arendonk en met MPI Oosterlo. Die mensen komen helpen bij de opbouw en afbraak, of in de keuken voor de crewcatering. Dat verloopt heel aangenaam en we zitten zelfs wat voor op ons schema. Die crewkeuken is overigens een verhaal op zich. Die is samen met het festival groot geworden en werd vele jaren getrokken door medewerkster Diana. Maar zij is niet zo lang geleden overleden. Van de personen met wie zij samenwerkte, helpen nu de kinderen mee in de catering, en de kinderen van die kinderen. Dat is een prachtig gegeven en het schetst het familiale karakter van ons evenement”, zegt de organisator niet zonder enige trots.

Bij de crewcatering werken intussen al kinderen van kinderen van de oorspronkelijke medewerkers mee. © Bert De Deken

Lokale verankering

Daarnaast steunt het gebeuren in grote mate op de kracht van lokale verenigingen, die onder meer de tapkranen bemannen of als suppoost optreden. Dat gaat van de voetbalclub van Kasterlee over de Geelse karateclub tot de Centrumharmonie die zich vorig weekend nog tot wereldkampioen mocht kronen. “Wij hebben er extra krachten mee en de verenigingen kunnen hun kas voor de clubwerking spekken. Het ondersteunen van de lokale gemeenschap is ook altijd een beetje de achterliggende bedoeling geweest van ons reggaefestival.”

Stijn Aerts en Kim Valgaeren zijn met hun craft brewery Hoppug sinds de vorige editie in 2019 vaste klanten op Reggae Geel. © Hans Otten

Ook de Geels-Meerhoutse craft brewery Hoppug is van de partij. “Ik ben opgegroeid in Geel-Bel en kreeg Reggae Geel met de paplepel mee”, zegt Stijn Aerts van Hoppug. “Sinds 2015 doe ik met Gilles Eykens de Reggae Geel Market (koopmarktje, red.).” Zijn bierpartner Kim Valgaeren kwam er later bij. “Ik hield me bezig met de website en het cashless systeem met Toon Verbeeck. Enkele jaren geleden werd er bier van Hoppug geschonken en dit is uitgegroeid tot een eigen toog waar we onze eigen producten mogen aanbieden. Daar voegen we dit jaar een speciaal bier Reggae Geel 2022 aan toe, de Bob Barley. Dat is een intens gehopte New England IPA, een ideale dorstlesser bij dit warme weer, al zeggen we het zelf.”

De voorraad voor de befaamde rumbar is toegekomen: de toog serveert er twintig verschillende Jamaicaanse rums. © Bert De Deken

Niet uitverkocht

Voor het eerst werkt Reggae Geel dit jaar met een uitgekiend systeem om de afvalhoop aan drankbekers drastisch te verminderen. De bezoekers krijgen via een jeton of e-token hun eerste drankbeker gratis, die ze bij de volgende bestelronde aan de toog kunnen inruilen tegen een volgende. Wie zijn beker op de grond gooit, moet bij een volgend rondje 1,50 euro betalen voor een nieuwe beker.”

Het festival heeft over twee dagen een capaciteit van 50.000 bezoekers. Volgens de laatste gegevens is 80% van de combitickets de deur uit, voor vrijdag en zaterdag apart schommelen de cijfers rond driekwart uitverkocht. “Dat is ietsje minder dan we verwacht hadden. Jammer, want het beloven twee prachtige dagen met mooie avondtemperaturen te worden.”

Met vereende krachten wordt de site opgebouwd. © Bert De Deken

reggaegeel.com

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio