© RTV

Gemeente Willebroek voert horecavignet in om hygiëne en veiligheid te garanderen: “We willen inzetten op kwaliteit”

Willebroek -

De gemeente Willebroek reikte woensdag het eerste horecavignet uit aan SMOKT op het August Van Landeghemplein in Willebroek. Het vignet moet aan bezoekers duidelijk maken welke horecazaken volledig in orde zijn op het vlak van hygiëne, veiligheid en andere aspecten. Tegen eind 2023 wil de gemeente 80% van alle horecazaken aanschrijven, controleren en eventueel in regel stellen om hen daarna een horecavignet toe te kennen.

Ward Bosmans

De gemeente wil naar eigen zeggen inzetten op een bruisende, kwaliteitsvolle en veilige horeca. Omdat er in het verleden bij een beperkt aantal zaken al wel eens problemen waren met enkele van die aspecten, wordt het horecavignet ingevoerd. Dat moet, ook naar de klanten toe, duidelijk maken welke zaken volledig reglementair zijn. “In de horecazaken die volledig in orde zijn, zal je een horecavignet terugvinden. Het is een garantielabel voor de klanten dat aan alle verplichtingen op het vlak van algemene veiligheid, administratie, hygiëne als voedselveiligheid voldaan is. Daarom dat bijvoorbeeld ook de logo’s van brandweer en politie op het vignet staan”, legt burgemeester Eddy Bevers (N-VA) uit. “Intussen zijn er al verschillende zaken goedgekeurd. We streven ernaar om tegen eind 2023 zeker 80% van alle horecazaken te hebben gecontroleerd en te voorzien van een horecavignet.”

De burgemeester ontkent niet dat horecazaken die niet betrouwbaar zijn, op die manier ook sneller opgemerkt zullen worden. Ook voor de veiligheids- en ordediensten werkt dat vlotter. Zij moeten niet meer op zoek gaan naar vergunningen. Het horecavignet wordt verplicht voor alle zaken in groot-Willebroek en blijft geldig zolang de horecavergunning loopt. “Horecazaken die niet in orde zijn, zullen de tijd krijgen om alles in regel te krijgen. We willen inzetten op kwaliteit.”

Geen extra administratie

Volgens de burgemeester is Willebroek een van de weinige, zo niet de enige gemeente die zo’n horecavignet invoert. “Het vergemakkelijkt de werking van de controlerende diensten. Op die manier zien we beter het bos door de bomen. Een vignet zal alleen uitgereikt worden als een zaak met alles in orde is. Voor de horecazaken zelf verandert er niets. Wanneer we hen nu melden dat alle vergunningen in orde zijn, krijgen ze er gewoon automatisch een horecavignet bij.”

Restaurant SMOKT plakte het vignet meteen op de deur van hun zaak. ©  Ward Bosmans

Bjorn Van den Eede en Lauren Op de Beeck, beiden uitbaters van SMOKT en De Poutrel vinden de invoering van het horecavignet een goede zaak. “Als er controle komt, dan komen die meestal ongelegen. Door het vignet dat aan de deur hangt, weten ze nu dat we in orde zijn en moeten wij niet meer gaan zoeken naar attesten of vergunningen. Het zal de horecazaken stimuleren om met alles in orde te zijn. Het vignet is een leuke beloning.” Vraagtekens

Paul Snoeys, provinciaal voorzitter van Horeca Vlaanderen, was nog niet op de hoogte van het initiatief van de gemeente Willebroek. Hij kan dan ook niet ingaan op de details. “Ik heb geen weet van nog andere gemeenten die dergelijk initiatief hebben genomen. Ik heb wel een beetje mijn twijfels bij de praktische uitvoering ervan. De vergunningen die een horecaondernemer moet kunnen voorleggen, worden namelijk uitgereikt door verschillende overheden. Ik weet niet hoe men dat gaat opvolgen. Anderzijds ondersteunen wij natuurlijk elk initiatief dat ervoor zorgt dat malafide zaken er tussenuit worden gehaald. In dat opzicht ben ik dus wel blij met het horecavignet in Willebroek.”

Volgens Davy Brocatus, voorzitter van Horeca Antwerpen en omgeving, is men ook in de stad Antwerpen bezig met iets dergelijks. “Het is inderdaad zo dat verschillende diensten en overheden elk hun zeg hebben wanneer iemand een horecazaak wil uitbaten. Het kan dan ook zijn dat je van de ene dienst groen licht krijgt en van een andere niet. We willen in Antwerpen werken met één QR-code per dossier en die code bijvoorbeeld ook zichtbaar aanbrengen in de zaak. De verwachting is dat er dit najaar een test wordt gedaan om het systeem daarna uit te rollen bij de meer dan drieduizend horecazaken in Antwerpen en omgeving.”

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio