Kleuterjuf Stefanie Lindner en illustratrice Thaïs Vanderheyden vonden elkaar in een gezamenlijk project: een lespakket rond de populaire Spiekpietjes.  © Elke Lamens

Illustratrice Thaïs Vanderheyden en kleuterjuf Stefanie Lindner laten kleuters al spelend leren met de Spiekpietjes

Brasschaat, Brecht -

Illustratrice Thaïs Vanderheyden en juf Stefanie Lindner bundelden deze zomer hun talenten in een gloednieuw lespakket ‘Spelend leren met de Spiekpietjes’. Dat betekent 140 pagina’s Spiekpietpret in de kleuterklas. Meer dan genoeg materiaal om 22 lessen rond Sinterklaas op een creatieve manier in te vullen.

Bij de leerkrachten in de kleuterscholen is er al lang vraag naar een educatief pakket rond de populaire Spiekpietjes van Thaïs Vanderheyden. Tien jaar na het eerste kinderboek van de Brasschaatse illustratrice en schrijfster is dat pakket er nu eindelijk. Daarvoor werkte ze samen met de doorgewinterde kleuterjuf Stefanie Lindner van Go! basisschool De Brug in Sint-Job.

Na ruim 25 jaar heeft ze voldoende pedagogische knowhow in huis om een creatieve handleiding te schrijven voor kleuterleerkrachten. Vooral creatief, want dat is ook de manier waarop juf Stefanie voor de derde kleuterklas staat. “Ik zoek altijd een leuke manier om een thema aan vijf- tot zesjarigen bij te brengen. Dat gaat meestal gepaard met een spannende intro. Ik merk dat dat niet voor elke leerkracht evident is. Daarom had ik al een aantal lessen uitgeschreven, een leidraad voor beginnende leerkrachten”, legt de kleuterjuf uit.

Het eerste lespakket van Thaïs Vanderheyden en Stefanie Lindner is klaar. © de limonadefabriek

In die creatieve insteek vonden Thaïs en Stefanie elkaar. “Ik maakte al kleurplaten die leerkrachten kunnen downloaden voor in de klas. Maar een compleet educatief pakket uitwerken daarvoor moest ik samenwerken met iemand uit het veld, Stefanie dus.”

De kleuterjuf bekent dat ze zelf al jaren fan is van Thaïs’ boeken. “Ik bewonder haar en volg haar al jaren. Ik heb ook al haar boeken. Zij schrijft op het niveau van de kinderen, heel positief en met veel humor.” Ze nodigde Thaïs ook al verschillende keren in haar klas uit. Intussen zijn de twee goed bevriend.

Juf Stefanie en Thaïs zijn intussen goed bevriend. © Elke Lamens

Differentiatie

“De 22 lessen in het pakket zijn ook echt geschreven op de manier waarop ik met mijn leerlingen praat. Er is aandacht voor de woordenschat en de lengte van de zinnen. Daarnaast is er voor de leerkracht ruimte om met de lessen te werken op niveau van elk kind. Dat kan onder meer door de manier waarop het thema wordt aangebracht, het aantal prentjes die worden gebruikt en moeilijke en makkelijke patronen toe te voegen. Elke les kan je dus moeilijker of makkelijker maken.”

Juf Stefanie gebruikt ook zelf lespakketten, “maar die blijven soms te algemeen. In een klas heb je differentiatie nodig en moet je de kinderen zelfredzaam maken. Zo kan je de kinderen het materiaal aanbieden en er zelf mee aan de slag laten gaan. Als leerkracht is het niet evident om dat los te laten.”

In het lespakket zitten de leerdoelen verwerkt, zoals kniptechniek, pengreep, binnen de lijntjes kleuren en beurt afwachten. En dat allemaal binnen het kader van de vakken wiskunde, taal, media en beeldvorming.

Spiekpietjes en Spiekgrietjes zijn er nu in verschillende kleuren en plunjes. © Elke Lamens

Diversiteit

Juf Stefanie schreef alles uit en Thaïs tekende alles uit. Ze kozen voor de Spiekpietjes en dat is geen toeval. “Toen tien jaar geleden mijn eerste boek uitkwam, twijfelden de boekhandelaars. De kleuterleerkrachten omarmden ze meteen heel enthousiast”, herinnert de illustratrice zich erg goed. Intussen zijn er al verschillende verhalen gevolgd en ook heel wat herwerkt.

“In de loop der jaren ontspon zich de discussie over de Zwarte Pieten. Eerst maakte ik van de grote helpers van Sinterklaas roetpieten, daarna kwamen de Spiekgrietjes en intussen zijn alle clichés in de boeken weggewerkt. De focus ligt nu op de kleine helpers en die zijn blank, Aziatisch, hebben staartjes, recht haar, rosse vlechtjes en er is zelfs een Spiekpietje met een rokje aan. Eigenlijk is het wel leuker tekenen nu met zoveel kleur”, bekent ze.

De eerste stap naar diversiteit was de introductie van Spiekgrietjes. © de limonadefabriek

Hierdoor zijn de Spiekpietjes nu ook aanvaardbaar in Nederland en is de tijd rijp om erop voort te bouwen. Met het eerste lespakket als resultaat. Intussen werken Thaïs en Stefanie al aan een tweede pakket op basis van Santa & de Pixies. En gezien Thaïs heel wat kinderboeken heeft geschreven, ligt de weg open voor nog veel meer lespakketten.

Het eerste digitale lespakket ‘Spelend leren met de Spiekpietjes’ is nu te koop voor 14,99 euro. Scholen kunnen grotere pakketten bestellen met daarin naast het lespakket ook een popje en boeken. In het najaar komen er trouwens twee nieuwe boeken van de Spiekpietjes uit. Bij het pakket hoort ook een gratis klaskalender.

(Elke Lamens)

www.thaisvanderheyden.com, Facebook de limonadefabriek, de Spiekpietjes, Stefanie Lindner en Instagram

In het najaar rollen deze twee nieuwe boeken van de persen. © Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio