Pidpa verwacht vooral volgende week belangstelling voor spoelwater.  © Pidpa

Voorlopig weinig interesse bij boeren voor gratis water van Pidpa

Grobbendonk, Herentals, Westerlo, Balen -

Drinkwatermaatschappij Pidpa wil landbouwers helpen die door de aanhoudende droogte momenteel geen water uit waterlopen mogen oppompen om hun gewassen te bewateren. Boeren die dat willen mogen in de waterproductiecentra van Pidpa in Balen, Grobbendonk, Herentals en Westerlo gratis water afhalen.

Marc Peeters

“Als integraal waterbedrijf wil Pidpa zoeken naar oplossingen en concepten voor de waterproblemen van vandaag en morgen”, zegt Eddy Troosters, CEO van Pidpa. “Zo worden heel wat landbouwers vandaag geconfronteerd met een acuut tekort aan water, broodnodig voor het bewateren van hun gewassen. Net als vorig jaar biedt Pidpa hen nu een helpende hand.”

Bij de productie van kraanwater recycleert Pidpa zo veel mogelijk het gebruikte proceswater. Een deel, onder meer voor het spoelen van de zuiveringsinstallaties, wordt normaliter in de bodem geïnfiltreerd om zo het grondwater opnieuw aan te vullen. Het is dit water dat nu ter beschikking wordt gesteld van de landbouwsector. Op de website van Pidpa kunnen landbouwers een aanvraag indienen om water te komen aftappen. Het afhalen van het irrigatiewater is immers alleen op reservatie mogelijk.

Woensdagmiddag waren er nog geen reservaties genoteerd. “We vermoeden dat landbouwers momenteel nog even de kat uit de boom kijken”, zegt woordvoerder Alain T’Syen. “Mogelijk is het vandaag een beetje te warm om gewassen te bewateren. De volgende dagen neemt de kans op neerslag ook toe. Daar zal veel van afhangen. Als het grotendeels droog blijft of er valt geen neerslag van betekenis, dan ben ik ervan overtuigd dat de aanvragen begin volgende week vlot zullen binnen lopen. We zijn er klaar voor.” Ook in Essen kunnen boeren terecht in het waterproductiecentrum van Pidpa.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio