Jonkheer Charles van de Werve de Schilde. 

Jonkheer Charles van de Werve de Schilde. ©  kma

Jonkheer Charles van de Werve de Schilde van kasteel van Hovorst overleden

Viersel -

Jonkheer Charles van de Werve de Schilde is op 29 juli in het ZNA Jan Palfijn in Merksem overleden. Hij werd 76 jaar oud. De jonkheer is bekend van het kasteel van Hovorst in Viersel en zetelde in het verleden ook als liberaal in de gemeenteraad van Zandhoven. De uitvaart vindt zaterdag om 11u in de Sint-Guibertuskerk in Schilde plaats, waar de familiekelder is.

Kristin Matthyssen

Charles van de Werve was makelaar in onroerende goederen. Hij beheerde mee de familiegoederen in Viersel, waar de familie naast het kasteel ook nog veel huizen en boerderijen bezit.

Tot 2006 zetelde hij in de gemeenteraad van Zandhoven voor Open Vld. Voor een jonkheer was dat wel bijzonder, omdat de meeste edellieden CVP’ers zijn. In 2006 kwam hij op met een eigen lijst, net als zijn oudere broer Thierry die met een andere eigen eenmanspartij opkwam, maar beide broers raakten niet meer verkozen.

Charles van de Werve kwam in 2012 niet meer op maar bleef de lokale politiek zolang hij kon op de voet volgen. Zo volgde hij de gemeenteraadszittingen tot voor kort vanuit de publieksruimte. Tijdens zijn eigen politieke loopbaan hield hij zich vooral bezig met de belangen van Viersel en de kleinere deelgemeenten, en met de kanalen en waterhuishouding waarover hij ook veel kennis had.

Het kasteel van Hovorst in Viersel. 

Het kasteel van Hovorst in Viersel. ©  rr

Charles van de Werve de Schilde was lid van de Lions, meester emeritus van de Koninklijke Gilde der Heren van Lier en de Dagen der Naasteliefde. De gilde Heren van Lier werd in 1973 door zes jonge mannen opgericht, omdat ze begaan waren met hun stad en het behoud van de ware, Pallieteriaanse geest. Charles van de Werve de Schilde was een van hen. “Charles-Bernard was de eerste tien jaar van onze gilde een bijzonder actieve bestuurder, vooral naar aanleiding van de hertaalde uitgave van Anton Bergmanns Geschiedenis der Stad Lier en de deelname aan de folklorestoet in 1974. Ook in de verwerving en restauratie van onze gildekamer St-Walburgis en St-Rochus in het begijnhof speelde Charles-Bernard een belangrijke rol”, zegt Jim Goetze van de gilde Heren van Lier.

Charles van de Werve volgde zijn humaniora in Lier, vandaar ook zijn betrokkenheid met de stad.

Hij laat zijn levensgezellin Zet Berting achter. (kma)

De poort van het kasteel is dicht. 

De poort van het kasteel is dicht. ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio