©  Tom Cornille

Fans verwelkomen legende Tony Hawk in OLT Rivierenhof: “De Mick Jagger van de skatewereld”

Deurne -

Momenteel toert skatelegende Tony Hawk door Europa. Niet om zijn beste trucjes te laten zien, maar met een soort TED-talk waarin hij vertelt over zijn carrière op het skateboard en zijn creatieve, filantropische en commerciële projecten. Zo omvat zijn ‘imperium’ onder meer videospelletjes en uiteraard een eigen skateboard-lijn. Dinsdag was de Amerikaan te gast in OLT Rivierenhof.

Mische Bludts

Het openluchttheater was goedgevuld, al waren de ticketprijzen niet voor de poes. Een standaardkaartje kostte 67 euro en voor een meet & greet moest je liefst 253 euro neertellen. “Dat is inderdaad niet goedkoop – het is zelfs de hoogste ticketprijs die we hier al hebben gehanteerd – maar je krijgt naast een ontmoeting en professioneel gemaakte foto ook een exclusief, gesigneerd skateboard”, vertelt Milan Rutten, directeur van het OLT.

“Het is trouwens de eerste keer dat we hier naast concerten een lezing organiseren, al is er een duidelijke band tussen skaten en muziek. Een voordracht van pakweg Barack Obama zou niet direct passen.”

Het publiek was divers, van kinderen tot 50-plussers, die ongeveer tegelijk met Tony Hawk begonnen met skaten. “Hij is dan ook een echt icoon, de Mick Jagger van de skatewereld zeg maar.”

Milan Rutten, directeur van OLT Rivierenhof.

Milan Rutten, directeur van OLT Rivierenhof. © Tom Cornille

Vrijheid met vallen en opstaan

De tweehonderd meet & greet-tickets waren in recordtijd uitverkocht. Marc De Block (49) uit Deurne was een van gelukkigen. “Ik ben morgen jarig en kreeg het kaartje van een goede kameraad als cadeau. Geweldig! Ik begon op mijn veertiende met skaten en mag mezelf ondertussen dus wel een ancien noemen”, lacht hij. “Ik ben benieuwd naar wat Tony Hawk zoal te vertellen heeft. Hij zal ongetwijfeld ook de jeugd motiveren om te blijven volhouden. Want bij skaten draait het letterlijk rond vallen en weer opstaan, al is het voor mij vooral een kwestie van vrijheid. Als ik op mijn deck sta, dan kan ik al de rest even opzijzetten.”

Gaat hij met zijn door Tony Hawk gesigneerde Birdhouse-skateboard – het huismerk van de Amerikaan – de straat op? “Nee hoor, dat krijgt thuis een mooi plaatsje aan de muur.”

Skateveteraan Marc De Block uit Deurne kreeg een meet & greet cadeau.

Skateveteraan Marc De Block uit Deurne kreeg een meet & greet cadeau. © Tom Cornille

Van gaming naar de echte wereld

De lezing in het OLT was de enige in de Benelux en dus kwamen de bezoekers van heinde en ver naar het Rivierenhof afgezakt, onder wie de zussen Jody (27) en Melanie (31) Pothof uit Den Haag.

Zusjes Jody en Melanie kwam uit Den Haag.

Zusjes Jody en Melanie kwam uit Den Haag. © Tom Cornille

De twee hebben allebei een Tony Hawk-shirt aan. Melanie: “Mijn zus is de échte skater, ik ben eerder een gamer. Maar voor de gelegenheid wilden we even twinnen. Als kind hadden we een Playstation en op een dag kregen we van mama het spelletje Tony Hawk‘s Pro Skater 3. En al gauw besloot Jody om ook in de echte wereld te gaan skaten. Zelf vind ik het er een beetje pijnlijk uitzien. Ik kijk er alvast naar uit om Tony Hawk in levenden lijve te zien. Alleen jammer dat hij niet komt skaten…”

Aline uit Mortsel pikte het skateboard van haar broer in.

Aline uit Mortsel pikte het skateboard van haar broer in. © Tom Cornille

Een van de jongste mensen in het publiek is Aline Laperre (12) uit Mortsel. “Mijn broer was een skater, maar een jaar geleden was hij dat beu. En dus heb ik zijn deck maar ingepikt. Ik kan nog niet zoveel trucjes, maar met skaten kan je helemaal losgaan. Het is echt keileuk. Hopelijk krijg ik vanavond van Tony Hawk veel nieuwe tips.”

Gezicht tegen de grond

Ook Jelle Huysmans (32), Marie Pucelle (23) en Arno Van Den Bergh (31) uit Tisselt hebben er zin in. “Ik ben dankzij Tony Hawk 25 jaar geleden als jong gastje begonnen met skaten en nooit meer gestopt. Mogelijk is dat zijn grootste verdienste: hij heeft in de jaren 90 de sport bij het brede publiek bekendgemaakt”, aldus Jelle.

Jelle, Arno en Marie uit Tisselt

Jelle, Arno en Marie uit Tisselt © Tom Cornille

Arno vult aan: “Dat geldt ook voor mij, met als resultaat dat ik urenlang op straat bleef rondhangen en natuurlijk geregeld met mijn gezicht tegen de grond ging. Maar dat hoort er bij. Ik heb dankzij het skaten mooie tijden beleefd en veel nieuwe vrienden gemaakt. De skatecommunity is een tweede thuis, één grote, gemoedelijke familie waar iedereen respect voor elkaar heeft. Je wordt nooit scheef bekeken. Ik kan eender waar in de wereld op mijn plankske gaan staan en binnen de tien minuten ben ik met iemand aan de praat.”

Het drietal had graag een meet & greet met Tony Hawk gehad, maar dat zat er helaas niet in. “We hebben even overwogen om samen te leggen voor één vipticket, maar ook daar was er helaas geen budget voor. Bovendien zouden we dan misschien gaan vechten over dat ene skateboard”, grinnikt Jelle.

 

 © Tom Cornille

 

 © Tom Cornille

Tony Hawk. 

Tony Hawk. © Tom Cornille

 

 

 © Tom Cornille

Vastgoed

Jobs in de regio