De Oogststraat krijgt betere fietspaden.  

De Oogststraat krijgt betere fietspaden.  © Patrick De Roo

Oogststraat wordt fietsvriendelijker, Kanunnik Peetersstraat wordt woonerf

Berchem -

De Oogststraat, de Kanunnik Peetersstraat, de Wapenhaghestraat en de Florent Bauduinstraat ondergaan nog deze legislatuur een flinke transformatie. De Oogststraat krijgt aan weerszijden veilige fietspaden en de rijweg wordt er versmald. De andere drie straten zullen worden heraangelegd tot woonerf.

Elien Van Wynsberghe

De Oogststraat in Berchem vormt een belangrijke verbinding voor fietsers tussen Mortsel in het zuiden en het Ringfietspad in het noorden. “De voorbije jaren werd al geïnvesteerd in de Filip Williotstraat en in de Berchemboslaan, maar in de Oogststraat is het fietspad nog in zeer slechte staat. Nochtans wordt deze lokale fietsas intensief gebruikt, en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden als de kwaliteit ervan stijgt”, zegt districtsschepen van Mobiliteit en Openbaar Domein Bruno De Saegher (N-VA).

De Oogststraat is met andere woorden de laatste ontbrekende schakel. “We zetten vooral in op de heraanleg van de fietspaden, de voetpaden en de parkeerplaatsen. De rijbaan blijft behouden, want die is nog in goede staat. Wel wordt de rijbaan smaller zodat ze voldoet aan de inrichting van de zone dertig die er van kracht is”, aldus De Saegher. “Want nu wordt er vaak te snel gereden.”

De straat krijgt fietspaden in beide richtingen van minimum 1,80 meter breedte. Op verschillende plekken in de straat komen er bovendien groenstroken waar de bestaande boomvakken deel van gaan uitmaken. Zo hebben deze bomen meer ruimte om uit te groeien. “Omdat veel bomen in slechte staat verkeren, wordt er in de parkeerstroken nog een nieuwe bomenrij aangeplant. Als een deel van de oude bomen dan alsnog sterft, zijn er nieuwe bomen die hun functie kunnen overnemen.”

Tot slot wordt het kruispunt van de Oogststraat met de Deken De Winterstraat onder handen genomen waarbij er meer plaats is voor groen en de mogelijkheid bestaat om enkele speelse elementen in te planten. “De werken aan de Oogststraat zullen tegen het einde van 2023 van start gaan.”

De Kanunnik Peetersstraat wordt een woonerf.

De Kanunnik Peetersstraat wordt een woonerf. © Patrick De Roo

Woonerven

Al veel sneller zullen de Kanunnik Peetersstraat, de Wapenhaghestraat en de Florent Bauduinstraat aan de kant van het Brilschanspark onder handen worden genomen. “Al deze werken samen passen in een groter verhaal waarbij we waar mogelijk de zachte weggebruiker prioritair stellen.”

De drie straten zullen worden heraangelegd als woonerf. Door de straten fiets- en voetgangersvriendelijker in te richten, moet er een goede link met de omliggende infrastructuur en parken ontstaan. “Door van deze straten woonerven te maken, proberen we ook het doorgaand verkeer er de nek om te wringen”, aldus De Saegher. “Deze werken starten al veel sneller, rond de jaarwisseling.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio