Blokhut Cardon in Vorselaar, vlak over de grens van Pulderbos, waar Sanda Dia zijn fataal doopritueel onderging.  

Blokhut Cardon in Vorselaar, vlak over de grens van Pulderbos, waar Sanda Dia zijn fataal doopritueel onderging.  ©  Kris Van Exel

Baron Cardon, bekend van Blokhut Cardon en Child Focus, overleden

Pulderbos, Brasschaat, Malle -

Baron Daniel Cardon de Lichtbuer is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij werd geboren in Brasschaat en was nauw betrokken bij de oprichting van Child Focus. In de regio Pulderbos/Vorselaar is de naam Cardon verbonden aan Blokhut Cardon, waar het fataal doopritueel met Sanda Dia zich afspeelde. Na de feiten sprak hij zijn afschuw uit.

Kristin Matthyssen
Baron Daniel Cardon de Lichtbuer. 

Baron Daniel Cardon de Lichtbuer. ©  BELGA

Baron Daniel Cardon de Lichtbuer was van 1997 tot 2007 de eerste voorzitter van Child Focus, het centrum voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, dat werd opgericht in de nasleep van de zaak-Dutroux. Tussen 2001 en 2007 was hij ook voorzitter van Missing Children Europe, waarvan hij eveneens mede-oprichter was.

Hij werd al jonkheer geboren in Brasschaat en verwierf zijn adellijke titel als baron op latere leeftijd voor zijn verdiensten. Cardon de Lichtbuer studeerde aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen en volgde nadien onder meer een studie rechten aan de KU Leuven. Hij was begaan met monumentenzorg en behoud van erfgoed.

Zijn adellijke familie was verbonden met de bossen van Blommerschot in Malle. Vader Christian Cardon de Lichtbuer, die aan het hoofd stond van olieslagerij Cardon in Merksem, kreeg in de jaren dertig de kans om enkele hectaren heide en bossen te kopen van de adellijke familie Nève de Méver­gnies, die kasteel Blommerschot in Malle bezat. De familie bracht er al haar vakanties door in een houten huis op de heide. In 1943 vroeg de Belgische verzetsgroepering Het Geheim Leger zelfs of ze het houten huis mocht gebruiken als hoofdkwartier. “Toen mochten wij tijdelijk in het kasteel van Blommerschot logeren”, herinnerde baron Cardon zich in 2018.

Na de dood van vader Christian, die sterk begaan was met het scoutsgebeuren, werden in 1998 de familiebossen die aan de overzijde van de autostrade E34 in Vorselaar vlak bij de grens met Pulderbos lagen, aan de Berchemse scoutsgroep Den 2 geschonken. Inclusief de blokhut. “Het doet mij pijn te horen dat er een jongen gestorven is”, reageerde baron Daniel Cardon de Lichtbuer geschokt toen hij het nieuws over Sanda Dia vernam.

Vastgoed

Jobs in de regio