©  Koen Bauters

Miss Angel op Antwerp Pride of openluchtfilms aan de Schelde? Onze 10 niet te missen toptips voor komende week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1. Houd je klaar voor Jazz Middelheim

 

 ©  Victoriano Moreno

Onder de Antwerpse festivals bekleedt Jazz Middelheim, van 12 tot 15 augustus, een ereplaats. Bij deze 41ste editie in Park Den Brandt wordt vooral uitgekeken naar de komst van rocker Iggy Pop (13/8). Op zijn jongste album zette de frontman van The Stooges al een forse stap richting jazz. Diezelfde dag lopen ook nog Tom Barman met Taxiwars en Sonic Youth-gitarist ­Thurston Moore in de kijker. Ook de honderdste verjaardag van Toots Thielemans wordt zondag herdacht door onder anderen pianist Jef Neve en trompettist Bert Joris. Het festival trapt af met jong talent als Blackwave, Yong Yello en Coely.

www.jazzmiddelheim.be

2. Antwerp Pride trekt zich op gang

 

 ©  Koen Bauters

Ze was al te zien op een billboard op Times Square en speelde op Rock Werchter, maar dezer dagen toert Miss Angel ook in onze regio. De hiphopartieste van de Antwerpse Linkeroever staat op 11 augustus op de Lokerse Feesten en een dag eerder in openluchttheater Rivierenhof. Tijdens deze Opening Night van Antwerp Pride treedt ze aan met andere artiesten met een hart voor de LGBT-gemeenschap, zoals Liliane Saint-Pierre, BRYN, Charles, Gregory Frateur en Jaouad ft. Gustaph. Met tal van activiteiten baadt Antwerpen deze week in regenboogkleuren. De Pride Parade trekt uit op 13 augustus.

www.antwerppride.be

3. Exotische vibes bij Lieven Verstraete

 

 ©  © VRT - Sofie Silbermann

Je kent hem misschien vooral als de ernstige presentator van De Zevende Dag, maar in zijn vrije tijd is Lieven Verstraete ook deejay. Centraal in zijn set: zijn passie voor Braziliaanse muziek. Hij heeft zelfs al een cd uit, Satanic Samba. In Barzoen, het eetcafé bij de Warande in Turnhout, staat Verstraete morgen van 14 tot 19u achter de draaitafel. Onder de vlag Zomerzoenen trakteert Barzoen tot half september elke zondagmiddag op bijzondere deejays. Op woensdag vinden er vanaf 20u ook Terrasconcerten plaats rond meer alternatieve muziekgenres als country, Americana of honky tonk.

www.alleskan.be

4. Oudste ooit in Hoogstraten

 

 ©  BELGAIMAGE

In de Kempen houden ze van exotische klanken. Terwijl ze in Geel vandaag voor de tweede dag op rij uit de bol gaan op Jamaicaanse ritmes tijdens Reggae Geel, vinden vanaf donderdag in Hoogstraten de Antilliaanse Feesten plaats.

Voor de 38ste editie van het festival zakt onder meer Omara Portuondo (foto) vrijdag naar de Blauwbossen in Minderhout af. De Cubaanse werd bekend door haar bijdrage aan het gerenommeerde Buena Vista Social Club-project, Met haar 92 jaar is ze de oudste artiest die ooit aantrad op het festival. De Antilliaanse Feesten lopen van 11 tot 13 augustus.

www.antilliaansefeesten.be

5. Openluchtfilms aan de Schelde

 

 ©  RR

Al een activiteit meegepikt van de ­Zomer van Antwerpen? Tot eind augustus kan je gratis naar de film tijdens Cinema Urbana. Aan de Van Meterenkaai op het Eilandje wordt van woensdag tot zaterdag omstreeks 22u een film vertoond op groot scherm in openlucht. Een stoel of kussen neem je mee naar de Scheldekaaien, al is er wel een bar.

De Almodovar-klassieker Madres Paralelasstaat vanavond op het programma. Met Drunk(10/8) van Thomas Vinterberg en Spencer (20/8) volgen nog klassiekers. De Japanse animatiefilm Belle (foto, 24/8) is een buitenbeentje.

www.zva.be

6. Lekkers uit alle windstreken

 

 ©  Dick Demey

De marktjes die we zo graag opzoeken in het zuiden duiken ook steeds vaker bij ons op. In Sint-Niklaas kan je dit weekend op het grootste marktplein van het land naar de Euromarkt. Marktkramers uit verschillende Europese landen bieden er op de Grote Markt hun producten aan het publiek aan. Tegelijk stellen bands hun typische muziek voor en leer je via dansworkshops de kneepjes van een Europese dans.

Van 12 tot 15 augustus strijkt Fiesta Europa ook nog neer in het Stadspark van Geel, van 23 tot 25 september aan de Gasthuisvest in Lier en van 30 september tot 2 oktober op Stadsplein Noord in Mortsel.

www.fiestaeuropa.eu

7. Avondje uit in Antwerpse musea

 

 ©  Ans Brys

In de Antwerpse musea valt steevast wat te beleven, maar vanavond toch nog een beetje meer. Tijdens de Museumnacht zetten twintig Antwerpse musea hun deuren open. Vanaf 19u verrassen ze het publiek met presentjes. In het Rubenshuis wacht er een Silent Disco met zowel muziek uit de tijd van Rubens als muziek van nu, en tegelijk kan je er nippen van een Rubenscocktail. Dat drankje werd samengesteld op basis van kruiden en planten uit Rubens’ tuin. In Museum Plantin-Moretus stoot je op gidsen, verkleed als personages uit de tijd van de meesterdrukker, terwijl je in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de benen kan strekken tijdens de Vintage Swing Jazz. En dankzij DIVA kan men zich op de Grote Markt vergapen aan een demo ijzer smeden. Een afterparty vanaf 23.30u in Stadbrouwerij De Koninck zet de kers op de taart.

www.museumnacht.be

8. Speur mee met De Kiekeboes

De Kiekeboes zijn 45 jaar jong en dat vieren ze nog tot 1 maart op het Kloosterdomein van de Zusters Franciscanessen in Wuustwezel met een originele wedstrijd. Stichting Kempens Landschap werkte een familiewandeling uit rond een exclusief De Kiekeboes-verhaal.

Tijdens de speurtocht van 2,5 km ontdekken deelnemers niet alleen het prachtige natuurdomein, maar lossen ze mee het mysterie rond De Kiekeboes op. Op diverse wedstrijdborden ontdek je onderweg ook tal van natuur- en domeintips. Het wedstrijdformulier vind je op de internetpagina van Kempens Landschap.

www.kempenslandschap.be

9. Ballonbaby zweeftboven Middelheim

Zegt de aangespoelde potvis (2008) op Linkeroever je nog iets? Of de koeien die graasden in Park Spoor Noord (2019)? Allemaal projecten van het kunstenaarscollectief van Antwerpenaar Bart Van Peel.

Van 11 tot 13 augustus verrast hij op het dak van de Craeybeckxtunnel, ter hoogte van Middelheim, andermaal met Baby You. Dit gratis project in het kader van de Zomer van Antwerpen draait om een reusachtige pasgeboren baby, van maar liefst 34 meter lang. Drie dagen lang wordt om 19u de figuur als heteluchtballon tot leven gewekt door dansers. Wie weet, klimt de baby tot in de wolken.

www.zva.be

10. Bloementapijt op Grote Markt

 

 ©  RR

Na bijna twee jaar afwezigheid maakt Brussel zich op om de kasseien van de Grote Markt van 12 tot 15 augustus opnieuw op te fleuren met het Bloementapijt. Voor deze gouden jubileumeditie wordt gekozen voor een interpretatie van het allereerste tapijt uit 1971 (foto) met arabesken. Ook de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw zitten verstopt in het tapijt. Het tapijt wordt vrijdag tussen 9 en 13u opgebouwd. Tot zondag kan je de bloemen gratis bewonderen vanop de begane grond. Voor een panoramisch zicht op het tapijt kan je – mits tickets – terecht op het balkon van het Stadhuis. ’s Avonds zijn er lichtshows tussen 21.30 en 23u.

www.brussel.be

Vastgoed

Jobs in de regio