©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Hitte en droogte blijven voorlopig aanhouden: drie dagen tropisch, daarna afkoeling en vervolgens opnieuw warm

We werden vandaag al getrakteerd op een flinke portie vitamine D en ook morgen wordt het nog zonnig en warm met zo’n 33 graden. Donderdag blijft het warm, maar we krijgen vanaf de namiddag te maken met onweersbuien. Op vrijdag daalt de temperatuur weer, maar die daling is van korte duur. Vanaf het weekend stijgt de temperatuur opnieuw stilletjes. En volgens weerman Werner Van den Broeck zal dat patroon tot midden augustus niet of nauwelijks veranderen.

EmKe

Het kwik stijgt in Antwerpen vandaag al tot bijna dertig graden en ook de volgende dagen kunnen we rekenen op tropisch warm weer. Woensdag wordt het de warmste dag van de week. ”Dan gaan we richting 33 graden. De lucht komt uit het zuidwesten en die wordt aangevoerd vanuit het zuiden van Europa. Dat is warme lucht”, zegt Van den Broeck.

LEES OOK. Ventilator of airco aanzetten gaat niet helpen: zo koel je je huis weer af na de hitte

Donderdag moet de zon plaatsmaken voor hoge bewolking en onweersbuien. Het blijft wel warm met zo’n 30 graden, behalve aan zee. Daar wordt het 22 graden. “Er trekt tijdens de nacht van woensdag op donderdag een storing over ons land en die blijft donderdag ook hangen”, aldus Van den Broeck. Waar het precies zal onweren, is moeilijk te voorspellen. “Onweer heeft te maken met warme lucht die stijgt. Hoe warmer het is, hoe meer kans op onweer. Daarom is de kans in het oosten van het land groter, omdat het daar warmer is. Maar ook dat is een voorspelling.”

LEES OOK. Water besparen, hoe begin ik eraan?

Vrijdag, als de storing is gepasseerd, daalt het kwik weer tot 20-25 graden. In de ochtend valt er vooral in het oosten en in het centrum regen. Dat kan gepaard gaan met een lokale onweersbui. “We krijgen dan te maken met een andere luchtmassa. Die draait meer naar het noorden en dan krijg je een polaire luchtmassa. Die is kouder en daardoor verlaagt de temperatuur”, zegt Van den Broeck. Vanaf het weekend begint het kwik dan weer zachtjes te stijgen.

Voorlopig geen verandering

Ondanks de schommelingen tussen de temperaturen, zal het weer voorlopig hetzelfde blijven. “In de komende vijftien dagen zal er geen tot weinig verandering zijn. Nadien kan er van alles gebeuren, het kan snel keren.” De komende weken zal het dus vaak warm en vooral droog blijven, op enkele buien na. Al zijn die buien vaak maar een druppel op een hete plaat.

Uitzonderlijke droogte

De hoge temperaturen zijn niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, maar de droogte is dat wel. Juli was een uitzonderlijk droge maand. “Maar dat kan zo weer omslaan. Vorig jaar was het een natte maand.” En dat heeft volgens Van den Broeck te maken met hoe het grootschalige stromingspatroon eruitziet. “We hebben deze zomer veel aanvoer vanuit zuidelijke winden die gepaard gaan met hogedrukgebieden, dan krijg je droog weer. Vorige winter lag de straalstroom anders en dan had je meer noordelijke aanvoer, lage drukgebieden en dus nat weer.”

Vastgoed

Jobs in de regio