©  Joren De Weerdt

Krantenartikel leidt mee tot vondst van verloren familiestuk: “Enorme gil van opluchting geslaakt”

Peulis, Putte, Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Het gebeurt niet elke dag dat we als krant ons aandeel hebben in de vondst van een verloren familiestuk, maar dat is wel exact wat er maandag gebeurde in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver). Else Jansen uit Peulis (Putte) raakte er vorige maand een oorring met een bijzondere emotionele waarde kwijt na een zwempartijtje bij haar schoonzus. Oorlogskenner Robin Vertenten uit Putte schoot te hulp met zijn metaaldetector, nadat de man van Else zich ons artikel over Robin herinnerde.

Kristof Van Rompaey

Op 28 juli 2021 haalde Puttenaar Robin Vertenten onze krant met een opmerkelijk verhaal. In 2009 trok hij samen met een kompaan naar de omgeving van Bastenaken om er met een metaaldetector te zoeken naar oorlogsrestanten. Ze vonden onder meer een gamel met de inscriptie R.S. 7659 erop. Jaren later besliste Robin om zijn onderzoekservaring in de praktijk te brengen op de gamel. Zo kon hij vorig jaar achterhalen dat het eetgerij had toebehoord aan de Amerikaanse veteraan Robert L. Smith.

De Amerikaan overleefde het Ardennenoffensief, maar overleed in 2009. Robin nam contact op met zijn nabestaanden. Hij wilde hen de gamel persoonlijk overhandigen in Amerika. Dat lukte niet, omdat de familie uiteindelijk afhaakte.

Maar nu krijgt het verhaal dus toch nog een opmerkelijke wending. Else Jansen was er namelijk het hart van in dat ze een oorring had kwijtgespeeld die ze twintig jaar geleden van haar moeder had gekregen. Dankzij Robin heeft ze die nu terug.

©  Joren De Weerdt

Moederdag

“Ik raakte het juweel kwijt tijdens de heetste dag van vorige maand, toen we bij mijn schoonzus Marleen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver verkoeling kwamen zoeken in het zwembad”, vertelt Else. “Bij het afdrogen moet mijn oorring in het gras zijn gevallen. We hebben er zelfs met een kam naar gezocht, maar we vonden niks meer.”

LEES OOK. Oorlogskenner Robin (35) ontrafelt mysterie van opgegraven gamel: “Ik wil ze persoonlijk overhandigen aan de familie”

Waarom die oorring zo’n bijzondere waarde heeft voor haar? “Tot ik twintig jaar geleden mijn huidige man leerde kennen, was ik een alleenstaande mama”, legt Else uit. “In die tijd gaf mijn moeder me wel eens een cadeautje voor Moederdag, waaronder dus deze oorbellen. Intussen lijdt ze aan dementie en gaat ze erg achteruit. Ik was de voorbije weken dus best wel onder de voet van dit voorval.”

Frats

Maar dan herinnerde haar man Eddy Luytens zich ons artikel van 2021 over Robin Vertenten. Hij ging naar hem op zoek en stuurde hem een mail. Robin ging daar graag op in. Maandag zakte hij met zijn metaaldetector af naar de tuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Het kostte hem maar enkele minuten om de oorbel te vinden. Er restte dus nog voldoende tijd om samen met Elses’ schoonzus en schoonmoeder een frats te bedenken.

Else Jansen was er het hart van in dat ze een oorring had kwijtgespeeld die ze twintig jaar geleden van haar moeder had gekregen. Dankzij Robin en zijn metaaldetector heeft ze die nu terug. © Joren De Weerdt

“Robin was er al wat eerder en had de oorbel al gevonden toen wij arriveerden”, zegt Else. “Mijn schoonzus en schoonmoeder gebaarden dat er nog niks was gevonden. Robin vroeg me of ik de andere oorbel nog had, zodat hij eens kon kijken. ‘Dat is wel echt iets klein. Zou het misschien zoiets kunnen zijn’, zei hij, terwijl hij me de andere oorring in zijn hand toonde.”

Positief nieuws

Het duurde even voor Else goed en wel begreep dat ze haar verloren sieraad terughad. “Ze hadden me goed bij de neus”, vertelt ze lachend. “Toen ik het besefte, slaakte ik meteen een gil die ze waarschijnlijk meters verderop nog hebben gehoord. De opluchting was enorm. Heel straf dat Robin het juweel zo vlot heeft gevonden. Het gras was intussen zelfs al eens gemaaid. Het moet waarschijnlijk heel dicht bij de wortels hebben gezeten.”

Robin zelf blijft heel bescheiden na zijn kleine heldendaad. “Ik ben blij dat ik een medemens heb kunnen helpen. Er mag ook al eens ruimte zijn voor positief nieuws”, zegt hij met een knipoog. Hij belooft ons in de toekomst alvast op de hoogte te houden van interessante vondsten of onderzoeken.

Eind goed, al goed! © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio