© rtv

Oud-burgemeester van Turnhout en oud-schepen van Kontich Erwin Brentjens (69) onverwacht overleden: “Je was een ware kapitein”

Turnhout -

Oud-burgemeester van Turnhout en oud-schepen van Kontich Erwin Brentjens is zondag op 69-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Dat maakte zijn dochter bekend via Facebook. Brentjens werd begin 2013 burgemeester van Turnhout voor N-VA, maar moest de sjerp snel weer afgeven door interne verdeeldheid. Daarnaast was Erwin Brentjens tot zijn pensioen in 2016 directeur van basisschool De Smiskens in Turnhout.

Ronny van den Ackerveken, Dirk Hendrikx

Erwin Brentjens liep school in het Sint-Stanislascollege in Berchem. Hij werd al jong politiek actief bij de Volksunie en bij het radicaal flamingante Taal Aktiekomitee (TAK). Hij was een tijdlang getrouwd met Gerda Jaeker, van 1976 tot 1982 gemeenteraadslid in Kontich. Van 1979 tot 1986 was Erwin Brentjens voorzitter van de TAK-raad en hij voerde acties rond Schaarbeek, Voeren en amnestie.

In Kontich was hij zes jaar gemeenteraadslid en zes jaar schepen voor de Volksunie. Hij was ook een bekende figuur in het sociaal-culturele leven, onder meer als voorzitter van de cultuurraad. Van beroep was hij schooldirecteur, eerst in Kontich, na zijn verhuizing in 2008 ook in Turnhout.

Burgemeester in Turnhout

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 behaalde N-VA in Turnhout 11 van de 35 zetels. In een coalitie met CD&V en sp.a droeg Erwin Brentjens de burgemeesterssjerp. In de zomer van 2013 werd de stad onbestuurbaar omdat niet alle verkozenen van N-VA de burgemeester nog steunden. Twintig van de 35 gemeenteraadsleden stemden tegen bij een vertrouwensstemming. Onder hen zes van de elf N-VA-fractieleden.

“Dit is een triest unicum in Vlaanderen”, zei Brentjens toen. “Dit heeft niks met politieke meningsverschillen te maken. De partijtop heeft de voorbije maanden herhaaldelijk bemiddeld. De conclusie was dat ik geen politieke fouten heb gemaakt. Binnen het schepencollege liep alles op wieltjes. Dit gaat om persoonlijke afrekeningen.”

N-VA belandde eind 2013 in de oppositie. Erwin Brentjens bleef raadslid tot hij in 2016 ontslag nam uit de gemeenteraad.

In oktober 2012 werd N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in Turnhout. © Ton Wiggenraad

Francis Stijnen (CD&V), momenteel eerste schepen in Turnhout, was ook schepen tijdens Brentjens’ ambtsperiode als burgemeester. “Erwin is mij opgevolgd als burgemeester”, vertelt Stijnen.

“Zijn periode als burgemeester is voor hem zeker niet gemakkelijk geweest. Ik denk dat Erwin daar met een dubbel gevoel op terugkeek. Enerzijds positief omdat hij burgemeester was, maar ook negatief door de manier waarop het verlopen is. Erwin was wel fier dat hij burgemeester was. Ik blijf hem herinneren als een aangename man om mee samen te werken en iemand die correct was in de afspraken. Helaas is hij veel te jong overleden. Mijn medeleven gaat uit naar zijn familie.”

Integer man

Voor de Turnhoutse burgemeester Paul Van Miert (N-VA) was het schrikken toen hij het overlijden van Brentjens vernam. “Erwin was nog maar net 69 jaar geworden. Ik heb nooit met hem in de gemeenteraad gezeten en hij maakte de laatste jaren ook geen deel meer uit van N-VA Turnhout. Als oud-burgemeester kwam hij nog wel regelmatig naar officiële gelegenheden in Turnhout. Erwin was nog heel actief als reisleider. Dat deed hij zeer graag.”

Erwin Brentjens was tot 2016 directeur van basisschool De Smiskens. Enkele maanden voor zijn pensioen werd ingebroken in de school. © Bart Van den Langenbergh

Fractievoorzitter Reccino Van Lommel van Vlaams Belang in Turnhout schreef een in memoriam. “Hoewel Erwin een politieke tegenstander was en onze partij vraagtekens plaatste bij het beleid van zijn ploeg, hebben we hem leren kennen als een bijzonder integer man die steeds het beste voorhad met iedereen. Erwin was een belangrijke waarde binnen de Vlaamse beweging en een Vlaams-nationalist in hart en nieren waarbij hij onder meer woordvoerder van TAK was en een belangrijke rol speelde bij de taalstrijd in de Voerstreek. Met bijzonder veel respect kijken we dan ook terug naar zijn strijdbaar verleden.”

Kapitein

Erwin Brentjens was elf jaar directeur van basisschool De Smiskens in Turnhout. “Lieve Erwin, elke ochtend en elke avond konden kinderen en ouders jou terugvinden aan onze schoolpoort waar jij hen telkens met de grootste glimlach begroette”, laat de school in een mededeling weten.

“Als een ware kapitein stond jij vele jaren aan het stuur van het Smiskensschip en voer jij met het schoolteam, de kinderen en ouders een prachtige koers. Dank je voor de vele fijne schooljaren en de kansen en kennis die je ons allen gaf. Veel te vroeg ging je van ons heen. Je zal gemist worden in vele Smiskensharten.”

Na zijn pensioen als schooldirecteur in 2016 ging Brentjens aan de slag als reisleider bij Reizen Lauwers in Boechout. “Met grote verslagenheid hebben we kennis genomen van het plotse overlijden van onze reisleider Erwin Brentjens”, zegt bestuurder Sandra Lauwers.

“Erwin was altijd intens betrokken bij zijn werk en collega‘s. Dat deed hij op zijn eigen charmante en innemende wijze, waardoor hij bij collega’s maar ook bij klanten erg geliefd was. Van 17 tot 24 juli heeft Erwin nog als reisleider in Tirol gegidst. Afgelopen zaterdag is hij met een groep voor een dag naar Turnhout en Lommel op uitstap geweest. Wij zullen Erwins fanatieke aanwezigheid, betrokkenheid en warme persoonlijkheid erg missen. In dankbare herinnering wat hij voor ons bedrijf heeft betekend, zal Erwin altijd in onze gedachten blijven.”

Een foto die Erwin Brentjens typeert als directeur van De Smiskens. © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen