Het verkeer moet voorlopig in twee richtingen over één rijstrook op de Zandpoortvest. 

Het verkeer moet voorlopig in twee richtingen over één rijstrook op de Zandpoortvest. © Stijn Van de Sande

Eerste ochtendspits tijdens werken op Zandpoortvest verloopt zonder grote verkeersproblemen

Mechelen -

De eerste ochtendspits tijdens de werken op de Zandpoortvest in Mechelen verliep zonder noemenswaardige problemen. Voor de herinrichting van de vesten moet het verkeer er voorlopig in beide richtingen op een rijstrook. “Maar de meeste mensen kozen voor de tangent”, aldus het Agentschap Wegen en Verkeer.

Stijn Van de Sande

De veelbesproken werken voor de herinrichting van de Mechelse vesten zijn maandag van start gegaan. De komende maanden wordt er op de ring stelselmatig eenrichtingsverkeer ingevoerd. Dat gebeurt in zes fases. Tijdens elke fase wordt er drie tot vier weken gewerkt op een deel van de vesten. Nadien wordt er telkens op het afgewerkte stuk enkelrichting ingevoerd. Zo kan het verkeer vanaf eind december nog maar in één richting over de volledige vesten.

De eerste ochtendspits tijdens de werken verliep zonder noemenswaardige problemen. “Alle verkeer kan voorlopig nog in beide richtingen over de Zandpoortvest, maar moet over één rijstrook aan de binnenkant van de ring”, vertelt Stefanie Nagels, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Dat leverde geen grote verkeersproblemen op. Op de Zandpoortvest zelf was het zeer rustig. Het meeste verkeer koos via de Leuvensesteenweg of het kruispunt aan Nekkerspoel voor de nieuwe tangent. Dat is een goede zaak.”

De werken aan de tijdelijke herinrichting van de Zandpoortvest gingen maandagochtend van start.

De werken aan de tijdelijke herinrichting van de Zandpoortvest gingen maandagochtend van start. © Stijn Van de Sande

Toch verliep niet alles vlekkeloos. Zo kunnen fietsers en voetgangers de werfzone wel passeren, maar is het niet evident om de juiste omleiding te vinden richting een oversteekplaats die niet is afgesloten. Een verkeersbord dat geplaatst werd voor de opening van de tangent stuurt automobilisten dan weer richting de Leuvensesteenweg, maar door de werken kan je vanop de Zandpoortvest niet meer richting diezelfde Leuvensesteenweg. “De signalisatie werd maandagmorgen al op een aantal plaatsen aangepast. We blijven het monitoren en sturen ze indien nodig verder bij”, aldus Nagels.

Volgens dit bord kan je vanop de Zandpoortvest richting de Leuvensesteenweg, maar dat is niet langer het geval.

Volgens dit bord kan je vanop de Zandpoortvest richting de Leuvensesteenweg, maar dat is niet langer het geval. © Stijn Van de Sande

De werken die nu plaatsvinden, maken deel uit van de tijdelijke herinrichting van de vesten. Pas op langere termijn volgt een definitieve herinrichting. “Het gaat nu vooral om kleinere werken aan de infrastructuur en het veranderen van verkeerslichten, verkeersborden en wegmarkeringen”, klinkt het bij het AWV. “Op de vrijgekomen ruimte aan de binnenzijde van de ring worden ook bloembakken en zitbanken aangebracht. Die extra ruimte moet voetgangers en fietsers meer comfort bieden.”

Als alles volgens plan verloopt, dan duren de werken op de Zandpoortvest tot 19 augustus. Vanaf dan geldt er op dat stuk van de vesten eenrichtingsverkeer. Nadien wordt er achtereenvolgens gewerkt op de Speecqvest, de Schuttersvest en Van Benedenlaan, De Koningin Astridlaan en Olivetenvest, de Guido Gezellelaan, de Edgard Tinellaan en de Zwartzustersvest.

De meeste automobilisten kozen voor de tangent.

De meeste automobilisten kozen voor de tangent. © Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio