Het doodgebeten schaap. “Ik hoop dat het niet te hard heeft afgezien”, zegt Tania Heivers. ©  rr

Schaap doodgebeten in wei gevonden, vermoedelijk werk van zwervende hond

Ranst, Zandhoven -

In een schapenwei op de Bistweg in Broechem (Ranst) werd een schaap doodgebeten. Eigenares Tania Heivers uit Zandhoven, die de dieren inzet om honden schapen te leren drijven, denkt niet dat het het werk van een wolf is. “Anders zou er veel meer vlees weg zijn. Ik vrees dat een loslopende hond dit lam heeft toegetakeld.” Ze doet een oproep naar Ranstenaren die mogelijk iets gezien hebben of recent ook een doodgebeten schaap hadden.

Kristin Matthyssen

Tania Heivers van Luna Tale Border Collies uit Zandhoven heeft een kleine kudde Skudde-schapen, speciaal om herdershonden te leren schapenhoeden. “Een vriend die onze schapen zondag ging verzorgen, telde tien in de plaats van elf schapen. Hij is dan gaan zoeken en vond het elfde schaapje, een lam, doodgebeten in de wei. Er was aan de voorpoot en de achterpoot gebeten, in de hals en tussen de achterpoten. Wij verdenken een zwervende hond, want een wolf of vos doden meer om te eten, terwijl hier niet veel vlees weg was.”

Tania hoopt dat het lam, dat overleed aan de verwondingen, niet te veel heeft moeten afzien. “Wij gebruiken onze kudde om met onze border collies te trainen. De wei ligt achterin, dichtbij het vroeger militair domein. Onlangs werd er wel een grote hondenlosloopwei geopend in de buurt. Soms zien mensen ons trainen en vragen dan ‘kan je hier komen schapendrijven?’ Ze tonen dan interesse, maar achteraf hoor je er niets meer van. Heeft iemand dat eens willen proberen met zijn hond terwijl er niemand in de buurt was? De lammeren zijn meestal het tamst. We weten het gewoon niet, vandaar onze oproep.”

De bijtwonden. ©  rr

Wie een zwervende hond zag aan de Bistweg of zelf recent een schaap verloor met bijtwonden, mag Tania altijd via Facebook contacteren.

Op 17 juni moest de brandweer uitrukken naar het Zevenbergenbos in Ranst waar een bij schapenboer Theo De Cock gestolen lam gevild in het natuurgebied werd aangetroffen. Een man was het dier aan het roosteren boven een open vuur. De dief sloeg toen op de vlucht, dankzij een alerte wandelaar kon de brandweer voorkomen dat het vuur zich verder verspreidde.

DNA-stalen liet Tania niet nemen. “Wij vermoeden dat het lam er al van zaterdag lag. Dan zijn die sporen niet meer vers. Is het ’s nachts of overdag gebeurd? Hopelijk komen we toch nog iets te weten.” (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners