© Joris Herregods, Gino Van Looy

Na-Tourcriterium van Putte onderscheidt zich door gezellige sfeer: “Ons criterium is nog niet zo groot, maar wel plezant”

Putte -

Het na-Tourcriterium van Putte heeft met Philipsen, Matthews, De Lie en Tietema enkele bekende namen aan de start gekregen en dat lokte redelijk veel volk naar het centrum. Bij de rennersvoorstelling werd duidelijk dat deze vier ook het populairste waren bij de toeschouwers. De sfeer zat meteen goed en maakte van dit na-Tourcriterium misschien wel het gezelligste van allemaal.

Gino Van Looy

Tijdens de vrouwenwedstrijd loopt het marktplein van Putte al goed vol. Ook vader Erik en zoon Nick Mertens kijken toe. “Wij wonen op de markt, voor ons is dit dus ideaal”, zegt Nick. “Ik vind het geweldig dat dit in Putte kan en er is best wel wat belangstelling. Wij zijn echte koersliefhebbers en het is plezant dat je zo dicht bij de renners kan komen. Ik hoop dat Philipsen wint, maar dat is niet het belangrijkste vandaag. Het is mooi dat er enkele grote namen naar hier gekomen zijn. Ons criterium is nog niet zo groot, maar dat kan in de toekomst nog veranderen.”

Eric en Nick zijn blij met de koers voor hun deur. © Joris Herregods

Luid roepen voor Thimo

Bij de rennersvoorstelling juichen Ilse Robberechts en Amber De Vos uit Walem (Mechelen) luid mee, en dat blijkt niet zomaar te zijn. “Mijn dochter is de vriendin van Thimo Willems”, zegt Ilse. “Wij supporteren dus voor hem. We hopen uiteraard dat hij het zo goed mogelijk doet, maar winnen zal moeilijk zijn.” Amber vindt het in Putte wel fijn. “Ik hoop vooral dat Thimo niet valt, hoewel hij ondertussen wel wat ervaring heeft met criteriums, maar niet met derny’s. Dit criterium is gezellig en het is niet te druk zodat je de renners goed kan zien. En ik hoop ook dat Thimo mijn aanmoedigingen straks hoort, want ik ga luid roepen (lacht).”

Ilse en Amber supporteren voor Thimo Willems. © Joris Herregods

Glenn Van der Auwera is uit Mechelen afgezakt naar Putte. “Ik heb meegereden met de bedrijvenkoers hier. Het was mijn eerste koers en best zwaar, maar wel plezant om direct voor zoveel volk te debuteren. (lacht) Ik wil nog wel eens een koers rijden. Nu ga ik kijken naar de profs en we blijven tot het einde, want het is hier wel plezant.” Vriendin Ayla knikt. “Hij heeft het goed gedaan en ik ben ook blij dat hier een wedstrijd voor vrouwen is. Zelf fiets ik ook veel en ga ik naar wedstrijden kijken, vooral cross. Het vrouwenwielrennen wordt stilaan bekender en dat vind ik plezant. Het is de eerste keer dat ik hier ben, het is zeker een meevaller.”

Glenn met zijn vriendin en fanclub. © Joris Herregods

Nostalgie

Kim Boschmans uit Itegem komt samen met haar man Gert en zoon Bill kijken. “Mijn zoon is fan van Jasper Philipsen, en Bas Tietema, die is heel populair bij de jeugd. We gaan regelmatig naar wedstrijden, we zijn ook naar het WK geweest. Binnenkort gaan we op reis ook nog kijken naar een rit in de Vuelta. Hier kom je echt dicht bij de renners en Bill wil straks ook nog met enkelen op de foto. Het is ook heel attractief zo’n criterium, je ziet de renners van heel dichtbij en ze passeren heel dikwijls. Omdat hier geen massa volk aanwezig is, moet je ook niet drummen voor een goede plaats, het is hier dus dik in orde.”

Kim met zoontje Bill en echtgenoot Gert. © Joris Herregods

Er was ook plaats voor wat nostalgie in Putte, dat bewijst Silveer Jespers uit Retie. Zijn kraampje, waarin hij een verzameling koerstruitjes tentoonstelt, trekt veel aandacht. “Ik heb in totaal 1.725 wielertruitjes”, zegt Silveer. “Ik stel ze tentoon, ik verkoop ze niet. De meeste heb ik van renners gekregen, sommige heb ik gekocht. Mijn oudste truitje dateert uit 1939 en is van Lucien Vlaemynck, die er de Tour mee reed. Maar ik heb er ook gesigneerde van Merckx, Van Looy en Van Impe, van bijna iedereen (lacht). En mensen vinden dat wel tof om te zien, die nostalgie.”

Silveer Jespers bij zijn truitjes. © Joris Herregods

Supporterscafé

Na afloop van de eerste dernywedstrijd tekende de Nederlander Bas Tietema enkele spullen en ging hij op de foto met zijn talrijke jonge fans. “Het ging goed, ik werd vierde, dat is niet slecht, ik heb dan ook wel wat ervaring met derny’s. Hier heerst een leuke ambiance, zeker ook omdat het in het weekend plaats vindt. Ik heb best wel wat fans in Vlaanderen, zie ik”, zegt hij al lachend, terwijl hij voor de zoveelste keer op de foto gaat met een fan. “Meestal verkoop ik mijn merchandising online, nu is het leuk om dat fysiek te doen. Ik concentreer me uiteraard vooral op het fietsen, mijn vrienden houden zich bezig met de rest. Vlaanderen is wielergek, het zou mooi zijn als ik hier een fanclub of supporterscafé zou hebben. (knipoogt)”

De winnaar bij de vrouwen was Annemarie Wirst, met Ellen Van Loy en Mieke Dockx respectievelijk op de tweede en derde plaats. Bij de heren won Jasper Philipsen; Michael Matthews werd tweede en Arnaud De Lie haalde de derde plaats.

Publiekslieveling Jasper Philipsen. © Joris Herregods

Jasper Philipsen bij de voorstelling. © Joris Herregods

Vastgoed

Jobs in de regio