Meesterbrouwer Sven Dekleermaeker is klaar om de Lost in Spice een pikantje uit het potje in te spuiten. ©  Patrick De Roo

Lost in Spice-bier krijgt injectie van pikante saus

Antwerpen -

Het populaire craftbier van De Koninck, Lost in Spice, is terug. En hoe! Je bepaalt zelf welke van de drie nieuwe gedaantes van Lost in Spice je kiest: X, XX of triple X, waarbij elke ‘X’ staat voor een beetje pikanter.

Johan Van Baelen

Met een natuurlijke, ambachtelijk gemaakte, hete saus brengt brouwer Sven Dekleermaeker zijn craftbier naar een ander niveau. “Ik voeg 1 milliliter saus toe op elke 10 centiliter bier”, legt hij uit. “Zoiets is bij mijn weten nog nooit uitgeprobeerd. Een primeur dus.” Voor een glas van 33 cc Lost in Spice-bier wil dat dus zeggen: 3 ml. Om het juist en vergelijkbaar voor iedereen te houden, wordt die hete saus met een injectienaald in het glas gebracht alvorens de Lost in Spice erop wordt getapt.

“Ik ken Matthieu van den Briel, de maker van de hete sauzen Swet bxl, als oud-collega bij Duvel Moortgat”, vertelt de meesterbrouwer. “Hij vertrok er om zijn eigen pikante sauzen te gaan vervaardigen. Toen ik zijn eerste producten proefde, vond ik de variatie lemon-hard wel passen bij de Lost in Spice. Die heeft geen toegevoegde hop, maar kreeg er in de plaats daarvan kruiden bij. Die kruidigheid kan je een beetje pittigheid meegeven zonder dat het onaangenaam wordt. Een hoppig bier met pikante saus erbij zou volgens mij geen geslaagde combinatie opleveren.”

Lost in X Spice of pikanter

Nu is Lost in Spice niet altijd te verkrijgen, hoewel er vaak naar wordt gevraagd. “Door de proefbrouwerij waarover we bij Duvel-Moortgat beschikken, hebben we de mogelijkheid om kleinere hoeveelheden te brouwen. Deze keer heb ik dat dan gecombineerd met de hete saus van Matthieu. Zelf vind ik de triple X, de Lost in XXX Spice, de beste, maar dat is persoonlijke smaak natuurlijk.”

Wat mezelf betreft: Lost in Spice heeft kruidige aroma’s en frisse citrustoetsen in de neus. Die gaan inderdaad goed samen met de licht pikante toets van de Lost in X Spice, die ik heb gekozen. Voor mij is dat pikant genoeg. Ik stel bovendien vast dat de uiterst drinkbare Lost in Spice hierdoor nog meer aanzet tot dat slokje extra. Het nieuwe biertje is morgen niet overal verkrijgbaar, maar een exclusiviteit van de Bar in Brouwerij De Koninck of daar op te pikken in een blik van een liter. Prijs: 4 euro (33 cl) en 0,20 euro per pikant shot.

www.dekoninck.be, Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen

Sven toont hoe de shotjes worden afgemeten met een injectiespuit. ©  Patrick De Roo

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio