©  EPA-EFE

Remco Evenepoel kijkt na spraakmakende zege alweer vooruit: “Als alles volgens plan verloopt, ben ik bij start Vuelta nog paar procentjes beter”

De stofwolken van de Tour zijn nog maar amper gaan liggen of daar is Remco Evenepoel. Met een indrukwekkende solo won het 22-jarige supertalent voor de tweede keer in zijn carrière de Clasica San Sebastian. Na Wout van Aert beschikt België overduidelijk over een tweede goudhaantje. Zijn relaas!

Guy Van Den Langenbergh in San Sebastian

LEES OOK. Alsof de anderen figuranten zijn! Remco Evenepoel wint zijn tweede Clásica San Sebastián na solo van 44,5 km

Remco, is dit je meest spraakmakende zege ooit?

Remco Evenepoel: “Misschien wel door de manier waarop maar ik schat mijn zege in Luik-Bastenaken-Luik toch iets hoger in dan deze overwinning. Maar ik schat deze zege hoog in omwille van het perfecte werk van het team. Zij hebben hun werk fantastisch gedaan. Ik werd aan de voet van elke klim perfect afgezet.”

Was dit het plan?

“Het plan was dat Pieter Serry op de Jaizkibel het tempo zou bepalen. En dat deed hij perfect door twee van de beste klimmers van de wereld (onder meer Pogacar, red) uit de wielen te rijden. Daarna zou hij zijn inspanning volhouden tot de voet van de Erlaitz. Daar was het de bedoeling dat James Knox zou overnemen maar plots besloot EF Education te demarreren.”

Het begin van je demonstratie?

“Ik zag dat achter ons alles explodeerde. Dus besloot ik zelf even het tempo op te voeren waarna enkel Simon Yates kon volgen. Okay, met twee is goed maar even later moest ook hij de rol lossen. Vanaf toen werd het een lange inspanning naar de finish. Ik had al snel een minuut voorsprong, op de top van de laatste helling had ik meer dan twee minuten. Toen wist ik dat ik niet te veel risico’s meer moest nemen.”

Is dit het nieuwe wielrennen: weinig wedstrijden, veel winnen?

“Zo weinig heb ik niet gekoerst dit seizoen. Met het oog op de Vuelta wil ik fris zijn maar miskijk je daar ook niet op. Ik heb recent weinig gekoerst maar wel veel getraind, misschien wel het equivalent van een grote ronde. Lichamelijk was ik misschien niet fris, maar mentaal wel. Dus ja, misschien is dit de nieuwe manier om grote doelen voor te bereiden. Anderzijds, ik heb al 45 wedstrijddagen op de teller staan wat toch al redelijk veel is. Dat is ook de reden waarom ik de Ronde van Burgos niet doe. Straks, na de Vuelta en hopelijk het WK, sluit ik mijn seizoen af op ongeveer zeventig wedstrijddagen. Wat vrij veel is! En geloof, de volgende weken zullen evenmin vakantie zijn.”

Zorgt deze zege voor extra vertrouwen met het oog op de Vuelta?

“Goh, dit was een eendagswedstrijd, de Vuelta duurt drie weken. Maar we hebben vandaag wel laten zien dat het team klaar is en dat ik goed ben. Als alles volgens plan verloopt zal ik bij de start van de Vuelta nog een paar procentjes beter zijn. Maar mijn verwachtingen wijzigen niet. Een ritzege en een plaatsje in de top tien van het eindklassement zijn het doel en de droom. Als het straks beter blijkt te zijn, dan zal ik heel tevreden zijn.”

    Vastgoed

    Jobs in de regio