Vos juicht, Kopecky kijkt sip in de achtergrond. ©  AFP

Lotte Kopecky derde ondanks val: “Vreemd dat ik zo wisselvallig ben”

Lotte Kopecky had nog eens een goede dag en spurtte in Rosheim naar de derde plaats. Ondanks een val onderweg. Marianne Vos pakte haar tweede ritzege en trekt als leidster de bergen in.

Werner Bourlez

De zesde rit tussen Saint-Dié-des-Vosges en Rosheim was gesneden koek voor vluchters, maar het peloton liet de kloof met de veertien aanvallers, met daarbij Jesse Vandenbulcke, niet te groot worden. De Française Marie Le Net werd als laatste gegrepen en in de spurt pakte geletruidrager Marianne Vos haar tweede ritzege. Lotte Kopecky werd derde. “Ik zat prima gepositioneerd, maar liet me dan insluiten. Jammer, er zat meer in. Ik had nog eens een goede dag. Vreemd dat ik zo wisselvallig ben.”

Kopecky kwam op 22 kilometer van de finish ten val in een afdaling. “Lorena Wiebes tikte een achterwiel aan en viel. Ik kon haar niet meer ontwijken. Gelukkig kreeg ik hulp van de ploegwagen van Plantur-Pura om terug te keren.”

Julie De Wilde (wat ziekjes) moest in de finale dan weer dertig seconden toegeven, waardoor ze de witte jongerentrui verliest aan de Zweedse Julia Borgström. Een opsteker voor Borgströms ploeg AG Insurance-NXTG. De Wilde heeft nu 14 seconden achterstand.

Twee zware bergetappes

Dit weekend wordt de Tour afgesloten met twee bergetappes. Zaterdag van Sélestat naar Le Markstein (127 km) met onderweg Petit Ballon (9,3 km aan 8,1%), Col du Platzerwasel (7,1 km aan 8,3%) en Grand Ballon (13,5 km aan 6,7%). Die laatste ligt op 7 kilometer van de finish. Zondag moeten de rensters over Ballon d’Alsace (8,7 km aan 6,9%) en de aankomst ligt bovenop La Super Planche des Belles Filles.

Grote vraag: is topfavoriete Annemiek van Vleuten helemaal hersteld van haar maag- en darmproblemen? Door het wegvallen van Marta Cavalli wordt vooral gekeken naar het SD Worx-duo Demi Vollering en Ashleigh Moolman. Afwachten ook of Katarzyna Niewiadoma, Elisa Longo Borghini en vooral Marianne Vos kunnen stand­houden.

Vastgoed

Jobs in de regio