De aannemer start komende week met de ruwbouw voor de vier nieuwe verdiepingen (in het wit) bovenop het bestaande revalidatiecentrum. 

De aannemer start komende week met de ruwbouw voor de vier nieuwe verdiepingen (in het wit) bovenop het bestaande revalidatiecentrum. © Ziekenhuis Geel

Bouwproject van 20 miljoen euro bij Ziekenhuis Geel gaat maandag van start

Geel -

Ziekenhuis Geel start op maandag 1 augustus met de bouw van een volwaardige nieuwe zijvleugel, die onder meer een gloednieuw daghospitaal en het kinderziekenhuis Planeet Goudgeel omvat. Over twee jaar moet het af zijn.

Hans Otten

De eerste voorbereidingen zijn al achter de rug, zodat de aannemer nu na de bouwvakantie meteen kan starten met de ruwbouw voor de nieuwe ziekenhuisvleugel bovenop het revalidatiecentrum in de J.B. Stessensstraat. Die fase neemt waarschijnlijk twaalf maanden in beslag. Vanwege de werfhinder zijn de parkeerplaatsen voor het revalidatiecentrum tijdelijk niet bruikbaar en krijgen de SP-dienst, het secretariaat en de artsen van dat centrum even een onderkomen op een andere locatie.

Na de ruwbouwfase start midden volgend jaar de inrichting van het nieuwe kinderziekenhuis Planeet Goudgeel, het klinische labo, het daghospitaal en de operatiezalen. Die afdelingen moeten eind 2024 of begin 2025 hun werking in hun gloednieuwe omgeving kunnen starten. Want in feite gaat het om een vervangende nieuwbouw.

Vier verdiepingen

“De afdelingen zijn nu ondergebracht in het modulair gebouw dat rechts van de hoofdingang dwars op het hoofdgebouw staat”, zegt Danny Van Reeth, directeur Technische en Facilitaire Diensten van Ziekenhuis Geel. “Dat gebouw is opgetrokken met de bedoeling om er tijdelijk te blijven staan, maar tijdelijk is intussen twintig jaar geworden. Het pand is volledig op en renovatie is geen optie. Daarom bouwen we de nieuwe verdiepingen bovenop het revalidatiecentrum, waar ook onze administratie gevestigd is. Dat gebouw is qua stevigheid van fundamenten volledig op die uitbreiding berekend. Wanneer dat klaar is, wordt het huidige modulaire gebouw afgebroken.”

Het daghospitaal, kinderziekenhuis en labo krijgen ieder een eigen verdieping, met daarbovenop nog een vierde etage vol technische installaties. Vooral het kinderziekenhuis Planeet Goudgeel moet een blikvanger worden: het moet er echt uitzien alsof je op een andere planeet terechtgekomen bent.

Wanneer de nieuwe vleugel klaar zal zijn, verdwijnt de huidige modulaire dwarsvleugel voor meer groen.

Wanneer de nieuwe vleugel klaar zal zijn, verdwijnt de huidige modulaire dwarsvleugel voor meer groen. © Ziekenhuis Geel

Planeet Goudgeel

“Als kind opgenomen worden in het ziekenhuis is niet leuk, maar wij willen er op een positieve manier een onvergetelijke ervaring van maken”, zegt algemeen directeur Jan Flament van Ziekenhuis Geel. “Laten we er daarom via een uitgekiende inrichting vooral voor zorgen dat de pediatrische zorg voor de kinderen een uitzonderlijke belevenis is.”

“Het kinderziekenhuis heeft geen ruimte voor ingrepen, maar die kunnen wel gebeuren in het daghospitaal op de verdieping erboven. Daarnaast zetten we voor ons ziekenhuis ook in op meer operatiezalen, de uitbouw van oftalmologische activiteiten (oogheelkunde, red.) en de versterking van meer specifieke chirurgische zaken zoals robotchirurgie.” Zo is recent een operatierobot voor urologische ingrepen in gebruik genomen.

Voor de bouw van de nieuwe afdelingen heeft het Geelse ziekenhuis 20 miljoen euro overheidssteun ontvangen via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (Vipa). Om de inrichting van Planeet Goudgeel verder te financieren, heeft het hospitaal een aparte fondsenwerving opgestart.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio