©  AFP

Marianne Vos knalt in gele trui naar tweede ritwinst in Tour de France Femmes, Kopecky wordt nog derde na nieuwe val

De zesde etappe in de Tour de France Femmes is een prooi geworden voor Marianne Vos. De Nederlandse gele trui haalde het na een pittige etappe door de Vogezen in de sprint van een uitgedund peloton. Lotte Kopecky geraakte een beetje ingesloten en finishte als derde.

Maarten Delvaux

Voor het klimspektakel in het slotweekend kreeg het vrouwenpeloton op vrijdag al een stevig opwarmertje in de Vogezen voorgeschoteld. In de 129 kilometer tussen Saint-Dié-des-Vosges en Rosheim stonden vier klimmetjes (vierde en derde categorie) op het menu. Ideaal om een vroege vlucht met ritwinstkansen op poten te zetten, zo dachten veel rensters want de aanvallen in het openingsuur waren talrijk. Pas na dik een uur koersen geraakten toch veertien aanvallers weg. Daarbij onze landgenote Jesse Vandenbulcke (Le Col-Wahoo). De Italiaanse Marta Bastianelli wou ook graag mee, maar deed een chasse-patate.

In het peloton nam het tempo nooit een duik, waardoor de voorsprong van de koplopers beperkt bleef tot anderhalve minuut. Het heuvelachtige parcours zorgde voor een resem aanvallen op twee fronten. Ook Vandenbulcke liet zich niet onbetuigd. Na een demarrage kwam ze als tweede boven op de Route de Mollkirch, de voorlaatste beklimming van de dag. In de afdaling van diezelfde helling kwam Lotte Kopecky samen met Lorena Wiebes ten val. Flink geschaafd konden ze hun tocht toch voortzetten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Côte de Boersch - met top op vijf kilometer van de streep - zorgde enkel voor speldenprikjes in het peloton en leeglopende benen in de kopgroep. De Française Marie Le Net spartelde voorin het langste tegen, tot ook zij vlak voor de top werd ingerekend. In een rotvaart vloog een uitgedund peloton naar de finish in Rosheim.

Top tien

1. Marianne Vos

2. Marta Bastianelli

3. Lotte Kopecky

4. Elisa Balsamo

5. Silvia Perisco

6. Maria Giulia Confalonieri

7. Vittoria Guazzini

8. Kasia Niewiadoma

9. Rachele Barbieri

10. Elisa Longo Borghini

    MEER OVER Tour de France

    Aangeboden door onze partners

    Meer sportnieuws