Ellen Van Dijk leidt het peloton in de befaamde Strade Bianche-rit van de Tour enkele dagen geleden. ©  PRESSE SPORTS

Geen Marianne Vos in Wilrijk, Ellen Van Dijk is vervangster van dienst

In Wilrijk keken de wielerfans al een tijdje reikhalzend uit naar de wedstrijd voor vrouwen-elite op maandag 8 augustus tijdens de traditionele Jaarmarkt. Twaalf rensters nemen het daarin tegen mekaar op in een Supersprint en een wedstrijd van 45 kilometer achter derny’s. Door omstandigheden moet Marianne Vos verstek laten. In haar plaats komt wereldkampioene tijdrijden Ellen Van Dijk.

Karel Lemmens

Vooral de supersprint waarbij de twaalf rensters achter één derny plaatsnemen was hét gespreksonderwerp. Die twaalf rijden enkele rondjes en mogen de gangmaker die de snelheid stelselmatig verhoogt niet voorbij gaan tot enkele honderden meters voor het einde. Dan zet de gangmaker zich aan de kant en mogen de twaalf spurten voor een superpremie van ruim 1500 euro voor de laureate. Het is vooral daar dat een adembenemend duel verwacht werd tussen Marianne Vos en Lotte Kopecky.

Maar er is een kink in de kabel gekomen. De veelvoudige Nederlandse wereldkampioene zou na de Wilrijkse race naar de Ronde van Noorwegen vertrekken. Nu blijkt: op die dagen zou er gestaakt kunnen worden op Schiphol en Zaventem.

De ploegleiding van Jumbo-Visma, het team waartoe Vos behoort, wil daarom geen enkel risico nemen en via ander mobiel verkeer naar Scandinavië afzakken. Daardoor moest de Nederlandse supervedette noodgedwongen afzeggen.

Gelukkig kon de organisatie met Ellen Van Dijk eveneens een kanjer van formaat vastleggen. De Nederlandse van wielerploeg Trek-Segafredo is wereldkampioene tijdrijden, Europees kampioene op de weg en heeft ook het werelduurrecord op haar naam staan. Zij wordt nu wellicht de uitdaagster van Lotte Kopecky zodat de Wilrijkse wielerfans niet op hun honger blijven zitten. Bovendien staat er met Chantal van den Broek-Blaak en Thalita de Jong nog twee ex-wereldkampioenen aan de start.

Vastgoed

Jobs in de regio