Ontvoering van drugsdealer eindigt in Antwerpen: 6 jaar cel voor rapper die zijn leven ging beteren

De Dendermondse Ryda F. (27) is in Antwerpen tot zes jaar cel veroordeeld voor de ontvoering van een wietdealer. F. stapelde de afgelopen jaren correctionele veroordelingen op maar verkondigde vorig jaar een bladzijde te hebben omgeslagen en rapper te worden.

Sam Reyntjens

“Ik rap over mijn leven en mijn teksten hebben een dubbele bodem. Het is pas na een paar keer het nummer te beluisteren dat mensen zullen doorhebben waar het echt over gaat. Al is de politie zeker niet mijn beste vriend, ik wil aan iedereen duidelijk maken dat jongeren best niet in hetzelfde milieu als ik terechtkomen. Want je betaalt het met bloed en wordt helemaal paranoia. Doe sport, studeer en maak je ouders trots. Zelf heb ik ook een bladzijde omgeslagen. Het is duidelijk dat ik niet opnieuw in de gevangenis wil.” In onze zusterkrant Het Nieuwsblad vertelde Ryda F. uit Dendermonde in maart 2021 honderduit over zijn ‘nieuwe leven’. Onder de artiestennaam Chengo ging hij de podia veroveren. Verder dan een clip met 12.000 views geraakte Ryda niet en de lokroep van het criminele leven bleek toch te luid. Sinds 17 januari 2022 zit de ondertussen naar Antwerpen verhuisde Ryda opnieuw in de cel, dit keer op verdenking van een ontvoering.

LEES OOK. Hij wilde zijn leven beteren als rapper, maar nu is cocaïnedealer opnieuw veroordeeld

Samen met Karim Z. (28) uit Puurs-Sint-Amands trok hij eind 2021 met een bivakmuts op zijn hoofd naar een woning in Buggenhout. Daar sleurden ze een 23-jarige bewoner in hun bestelwagen. Het slachtoffer kon even vluchten maar werd gevat door de ontvoerders die hem vervolgens knevelden met touw en duct tape. Het slachtoffer werd naar een appartement in de Wipstraat in Antwerpen gebracht, vlakbij het Centraal Station. In het appartement kreeg hij klappen, werd hij bedreigd met een vuurwapen en eisten zijn ontvoerders 280.000 euro.

De Wipstraat, vlak bij het station Antwerpen-Centraal. 

Vlotgrasbende

Uiteindelijk slaagde de Buggenhoutenaar erin te ontsnappen en kon hij de politie waarschuwen. In een verhoor enkele uren later vertelde hij dat hij al enkele maanden wiet ging halen in Nederland en die verkocht in de regio van Dendermonde. Hij had naar eigen zeggen tegen enkele ‘grote mannen’ opgeschept dat hij 300.000 euro verdiend had met drugshandel en zwartwerk. Bij die zogenaamde grote mannen was onder meer een lid van de Dendermondse Vlotgrasbende. Hoewel het slachtoffer zijn eigen verklaring over de wiethandel nadien afdeed als onzin leidde het onderzoek toevallig toch naar een prominent lid van diezelfde Vlotgrasbende, Ryda F.

Het appartement waar het slachtoffer vastgehouden werd, werd door de vader van F. gehuurd. Vingerafdrukken en DNA van het bendelid werden aangetroffen en F. bleek het adres van het slachtoffer te hebben opgezocht. In zijn zoekgeschiedenis troffen de speurders ook “hoe men iemand bang kan maken”, “hoe lastige mensen aan te pakken” en “hoe men reageert als je wordt overvallen” aan. Ook de kompaan van Ryda F. wordt opgepakt. Karim Z. legt na een tijd een uitgebreide verklaring af en bekent de feiten te hebben gepleegd met F. Volgens hem was de aanleiding dat het slachtoffer drugs had verkocht aan de jongere broer van Ryda F. en dat die daardoor diep in de problemen was beland.

Wat de ware reden voor de feiten was, zal allicht nooit uitgeklaard worden. De rechtbank achtte de ontvoering wel bewezen en veroordeelde Ryda F. - die al een aardig gevuld strafregister heeft - tot zes jaar gevangenis. Karim Z. kreeg vijf jaar cel. Aan het slachtoffer moet het tweetal een schadevergoeding van 7700 euro betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen