Kogelinslagen bij een andere aanslag in het drugsmilieu. © bfm 

Nederlander schoot vorig jaar op huis in Deurne: vijf jaar cel voor aanslag in drugsmilieu

Mohamed A. (25) uit Alphen aan den Rijn is donderdag tot vijf jaar cel veroordeeld in Antwerpen. Hij had in de zomer van 2021 in opdracht van een Nederlandse drugsbende het vuur geopend op een woning in Deurne.

Sam Reyntjens

Zijn advocaat Koen De Backer had de Nederlander vorige week tijdens de behandeling van de rechtszaak omschreven als een kleine straatdealer die wat te ambitieus was geworden. A. wilde op zichzelf beginnen en probeerde de klantenlijst van zijn eerdere bazen te stelen, zo vertelde De Backer. A. viel door de mand en stond in het krijt bij de drugsbende. Dat was volgens de jonge Nederlander waarom hij naar Antwerpen gestuurd werd met de opdracht een woning te beschieten. Zijn verklaring legde hij pas een half jaar na zijn arrestatie af.

In een gehuurde Volkswagen Golf en met een wapen was A. van Rotterdam naar Deurne gereden. Daar had hij naar eigen zeggen het wapen getest door in de grond te schieten op een grasperk in de buurt van de Bisschoppenhoflaan. Vervolgens had hij zich voor de woning van de familie R. gezet, enkele schoten gelost en was hij naar Nederland teruggekeerd.

Dat verliep niet zonder slag of stoot: door zijn paniek vergat A. waar zijn auto geparkeerd stond. Toen hij de wagen uiteindelijk gevonden had, krioelde het al van de politie in Deurne-Noord. Op het kruispunt van de Frank Craeybeckxlaan en de Ter Heydelaan kwam A. een politieblokkade tegen, de agenten voelden zich bedreigd en losten een schot dat in het portier van de auto belandde. A. racete weg, gooide zijn wapen uit het raam en reed met snelheden tot wel 260 km per uur naar Nederland. De man dumpte zijn auto in de buurt van Rotterdam en liet er zijn papieren in achter, maar kon snel opgepakt worden. Hij zit ondertussen bijna een jaar in de cel.

Doelwit was ‘op de vlucht’

Over de achtergrond van de schietpartij legde Mohamed A. zelf geen verklaringen af en ook de naam van zijn opdrachtgever vernoemde hij niet. Toch heeft het er alle schijn van dat de feiten te maken hebben met een conflict in het drugsmilieu. Vrijwel onmiddellijk verklaarde de bewoonster van het geviseerde huis dat de schutter het allicht op haar zoon A. gemunt had. De rechtbank noteert in het vonnis dat de moeder verklaarde dat haar zoon geklikt zou hebben bij de politie. “Hij vreest voor zijn leven en is op de vlucht”, vertelde ze. Vandaag zegt de vrouw dat ze nooit gezegd heeft dat iemand geklikt zou hebben. Zoon A. zit ondertussen een gevangenisstraf uit voor drugshandel.

“De feiten zijn bijzonder ernstig en laakbaar”, aldus de rechtbank donderdag. “Beklaagde maakt deel uit van een criminele organisatie. Hij komt uit Nederland met een gehuurd voertuig met vervalste nummerplaten en een geladen vuurwapen waarmee hij enkele schoten lost op een woning. Eén schot doorboort niet alleen de garagepoort, maar ook de voorruit van het in de garage geparkeerde voertuig. Op het moment van deze schoten waren de bewoners, onder wie vier minderjarige kinderen, aanwezig in de woning. Het hoeft geen betoog dat zij door deze feiten uiterst getraumatiseerd zijn.”

Mohamed A. werd tot vijf jaar cel veroordeeld. Van de poging tot doodslag tegen de politiemensen werd hij wel vrijgesproken, de rechtbank achtte het niet bewezen dat A. op de politie wilde inrijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen