Wout van Aert eerder deze week op het na-Tourcriterium van Roeselare. ©  BELGA

Alle twijfels weg: Wout van Aert rijdt vanavond mee in het na-Tourcriterium van Herentals

Komt hij nu vanavond naar Herentals of niet? Dat was de vraag die de fans van Wout van Aert zich heel de dag stelden toen eerder deze ochtend bekend werd gemaakt dat de winnaar van de groene trui in de Tour wegens een verkoudheid forfait moet geven voor de Clasica San Sebastian. Maar inmiddels kwamen de organisatoren van het na-Tourcriterium met uitstekend nieuws: “Wout komt straks gewoon naar Herentals!”

Lieven Verheyen

LIVE. Volg het na-Tourcriterium met Van Aert, Van der Poel en Girmay hier op de voet!

“Ondanks de afmelding van Wout voor de Clasica (die zaterdag wordt verreden, red.) zijn wij nooit ongerust geweest”, vertelt Sofie Becquart, persverantwoordelijke van Herentals Fietst. “Ook niet toen we het nieuws vernamen van zijn opkomende keelpijn tijdens het criterium in Roeselare (eerder deze week, red.). We zijn heel de tijd in contact gebleven met de entourage van Van Aert. Hij komt straks zeker. Dit wordt een onvergetelijke wieleravond.”

Voor Wout van Aert wordt het de eerste deelname aan het na-Tourcriterium van ‘zijn’ Herentals sinds hij een wereldvedette is. In 2019 kwam de Kempenaar zwaar ten val in de Tour, nadien was corona de spelbreker. “De komst van Wout was voor ons een topprioriteit”, zegt Erwin Vervecken, een van de verantwoordelijken voor de invulling van het deelnemersveld. “De meeste aandacht gaat nu naar zijn knappe prestaties in de Tour, maar niet vergeten dat hij ook een puik voorjaar heeft gereden.”

LEES OOK: Geen Wout van Aert in Clasica San Sebastian door verkoudheid

Net als Van Aert verhuisde Vervecken ooit van Lille naar Herentals. En ook hij is, net als Wout, drievoudig wereldkampioen veldrijden. “Maar daar stopt de vergelijking dan wel”, lacht Vervecken. “Welke term je ook gebruikt voor Wouts prestaties, superlatieven schieten tekort. Dat zal blijken als ik hem straks naar de viptent en het podium moet begeleiden. Ik denk niet dat de mensen op dat moment mijn naam zullen roepen.”

Ondertussen is het al een gezellige drukte in Herentals. Veel mensen zijn in het groen gekleed. Omstreeks 16.00u is de bedrijvenkoers van start gegaan. Opvallende deelnemer: topschaatser Bart Swings, onlangs (in het skeeleren) nog de grote medailleslokop voor ons land op de Wereldspelen in de VS. Om 17.00u is er ook nog een vrouwenkoers, en daarna is het dan aan de grote vedetten. Wout van Aert en co. worden vanaf 18.30u voorgesteld op de Grote Markt. Aansluitend is er ook een voorstelling van de deelnemers op het parcours, omstreeks 19.15u. Een kwartiertje later gaat de wedstrijd voor de profs dan echt van start (92 km, onderverdeeld in 50 rondes). De aankomst is voorzien rond 22.00u, gevolgd door een huldiging en een afterparty.

MEER OVER Tour de France

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws