‘t Hof van Even in de Driekoningenstraat. 

‘t Hof van Even in de Driekoningenstraat. © Patrick De Roo

’t Hof Van Even in Driekoningenstraat krijgt nieuwe invulling na overlastproblemen

Berchem -

Buurttuin ’t Hof van Even opende vier jaar geleden als een nieuwe, groene ontmoetingsplek in hartje Oud-Berchem. Op initiatief van het aanpalende cultuurcentrum Corso werd het braakliggende stuk grond in de Driekoningenstraat omgevormd tot een buurttuin. Maar overlastproblemen en vandalenstreken hebben het district Berchem doen besluiten om het concept te hertekenen.

Elien Van Wynsberghe

“’t Hof van Even is een groot succes. Er wordt intensief gebruik van gemaakt”, zegt Berchems districtsschepen van Cultuur en Samenleven Buket Karaca (CD&V). “Helaas zijn er ook mensen die gebruikmaken van de tuin en die de regels niet volgen. Ondertussen heeft deze plek een lange voorgeschiedenis van overlast en vandalisme. We hebben verschillende pogingen gedaan om die problemen aan te pakken. Er werd een mobiele camera geïnstalleerd, de wijkagent werd ingeschakeld en de openingsuren werden aangepast.” Maar die ingrepen bleken dus onvoldoende om de overlastproblemen de wereld uit te helpen. “Er moet iets veranderen”, zegt Karaca.

Naast een ontmoetingsplek is ’t Hof van Even ook een buurttuin waar buren hun eigen groenten kunnen telen. “Sommige tuiniers volgen hun perceeltje actief op, maar anderen laten het na om hun groentebak te verzorgen. Die plekken moeten dan door vrijwilligers extra worden opgevolgd. Ook zij hebben ons aangesproken met de vraag om iets te veranderen.”

En dus zal er een nieuw concept worden uitgewerkt voor de buurttuin. “De grond is eigendom van de stad. Voorlopig is het nog steeds een vraagteken welke de definitieve invulling wordt van deze zone. Drastisch ingrijpen gaan we daarom niet doen, maar we willen wel enkele aanpassingen doorvoeren.”

De buurttuin is gelegen naast cultuurcentrum Corso.

De buurttuin is gelegen naast cultuurcentrum Corso. © Patrick De Roo

Het district heeft daarom de handen in elkaar geslagen met Stadsakker. “Zij zullen vanaf het najaar gesprekken opstarten met de jongeren en de andere bewoners uit de buurt om te horen wat zij van de plek verwachten. Hun ideeën zullen worden opgelijst en volgend jaar zal Stadsakker met alle input aan de slag gaan om de tuin volledig opnieuw in te richten, op maat van de buurt.”

Enkele aanpassingen die wel al vaststaan: “Het tuiniergedeelte zal naar achteren worden opgeschoven en het ontmoetingsgedeelte komt vooraan naast de straatkant.” Zo is er meer sociale controle. “Ook vinden we het belangrijk dat cultuurcentrum Corso culturele activiteiten kan blijven organiseren in de tuin. Maar voor de rest liggen alle pistes open”, aldus Karaca. Totdat de herinrichtingswerken starten, blijft ’t Hof van Even gewoon open.

’t Hof van Even: alle dagen open van 09u tot 20u.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio