© ATV

Coöperatief wonen in de Braemblokken van de Arenawijk: “Betaalbare woningen met respect voor ons erfgoed”

Antwerpen -

Na een grondige renovatie wordt in de Braemblokken in de Dordrechtlaan in de Arenawijk een coöperatief woonproject opgestart. Daarbij kopen geïnteresseerden niet specifiek één woning, maar worden ze mede-eigenaar van heel het bouwblok. “Een ideale manier om ons waardevol erfgoed te bewaren”, zegt Antwerps schepen van Wonen, Els van Doesburg (N-VA).

Jan Stassijns

Coöperatief wonen is een soort mengvorm tussen kopen en huren. Je investeert niet in een specifieke woning, maar koopt een aandeel waardoor je mede-eigenaar wordt van het geheel.

In Deurne betreft dat geheel zeventig appartementen in de Arenawijk. In ruil krijg je een levenslang woonrecht in één van de woningen van de coöperatie. Maar, je moet ook maandelijks een bijdrage betalen, een maandhuur zeg maar. Hoeveel je betaalt, hangt dat weer af van hoeveel je investeerde in de coöperatie, hoeveel aandelen je dus bij het begin kocht. Hoe hoger je inbreng, hoe lager je maandelijkse bijdrage. Dat geld vloeit terug naar de coöperatie, dus in zekere zin betalen de bewoners aan zichzelf.

Behalve het woonrecht, krijg je ook inspraak in de coöperatie en voor het beheer van de gebouwen.

 ©  Jan Van der Perre

Renaat Braem

Die, relatief nieuwe, woonvorm wordt binnenkort toegepast in de Arenawijk in Deurne. Het is één van de vijf projecten binnen het leertraject van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele en zijn collega van Omgeving, Zuhal Demir (beiden N-VA). Het gaat om de appartementen in de Dordrechtlaan van de modernistische architect Renaat Braem (1910-2001). Na een grondige renovatie zullen er een zeventigtal woningen in de coöperatieve woonvorm aangeboden worden, al zullen de eerste bewoners er ten vroegste in 2027 hun intrek kunnen nemen. De renovatie maakt deel uit van de herontwikkeling van de hele wijk.

LEES OOK. Ontwerpteam gevonden voor renovatie Braemblokken Deurne: “Werk befaamde architect zo goed mogelijk bewaren”

LEES OOK. Arenawijk wordt autoluw en krijgt nieuwe woningen, sporthal en school

Betaalbaar wonen

“We hebben nu tot eind 2024 om dit kader vorm te geven”, zegt Antwerps schepen van Wonen, Els van Doesburg (N-VA). “Daarvoor krijgen we ook ondersteuning vanuit Vlaanderen. Het lijkt ons alvast de ideale woonvorm om betaalbare woningen te realiseren én ons waardevol erfgoed te bewaren. Zo kunnen we de Braemblokken als één geheel behouden en krijgen we geen versnippering in particuliere eigendommen. We gaan dan ook specifiek op zoek naar mensen die interesse hebben om te wonen in, en dus ook zorg dragen voor, dit onroerend erfgoed. De woningen worden ook aangepast om een goede mix van bewoners te bekomen. We midden zowel op gezinnen, als alleenstaanden of jonge koppels.

Vlaams minister van Erfgoed, Matthias Diependaele en Antwerps schepen van Wonen, Els van Doesburg (beiden N-VA). ©  Jan Van der Perre

Een detail van de Braemblokken in Deurne. Er is duidelijk nood aan een grondige renovatie. ©  Jan Van der Perre

Op het terras van een appartement op de eerste verdieping. Ook hier is de slechte staat van de woningen te zien. ©  Jan Van der Perre

Een keuken in één van de appartementen van de Braemblokken. De woningen worden nog aangepast, om een goede mix van bewoners te bekomen. We midden zowel op gezinnen, als alleenstaanden, jonge koppels”, zegt Antwerps schepen Els van Doesburg (N-VA). ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio