Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (l.) in Mini-Europa dinsdag, bij de officiële opening van een miniversie van de pro-Europese protesten op het Maidanplein in Kyiv.  © James Arthur Gekiere/blg

Bezoek van Hadja Lahbib aan de Krim blijft nieuwe minister achtervolgen, Oekraïne reageert: “Zijn in gesprek met België over de kwestie”

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) die een jaar geleden, in haar hoedanigheid als RTBF-journaliste, de Krim bezocht met een Russisch visum: het zorgt in eigen land voor enige zenuwachtigheid. Maar de reactie van Oekraïne op de zaak wijst erop dat Kyiv de zaak niet op de spits wil drijven, maar ook dat het de kwestie allerminst als afgerond beschouwt. Zeker nu blijkt dat de reis van Lahbib betaald werd door de Russische organisatie van het theaterfestival dat zij er bezocht.

Matthias Verbergt, joro

Vorig jaar, toen ze nog journaliste was, bezocht huidig minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) de Krim. Daarbij reisde ze met een Russisch visum via Rusland naar het Oekraïense schiereiland dat sinds 2014 door Moskou bezet wordt. Volgens Oekraïens recht is de route via Rusland strafbaar en kan Kyiv overtreders drie jaar lang de toegang tot het land ontzeggen.

LEES OOK. Relatie tussen Oekraïne en België onder spanning door uitlekken van eerder bezoek van buitenlandminister Lahbib aan de Krim

Weinig kritisch

Bij haar terugkeer sprak ze in een interview bij de RTBF over een bezoek “aan Rusland” en liet ze een weinig kritische reportage horen waarin alleen pro-Russische stemmen aan bod kwamen. Op haar ­Wikipedia-pagina stond tot haar aantreden als minister dat de ­documentaire gedraaid werd in “Libanon en Rusland”.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu officieel gereageerd op de zaak, die in Oekraïne de afgelopen dagen veel stof deed opwaaien. “Een bezoek aan het tijdelijk bezette schiereiland Krim is alleen mogelijk vanuit het Oekraïense vasteland”, stelt woord­voerder Oleg Nikolenko in een mededeling op zijn Facebookpagina. “Toegang via het Russische territorium is onwettig.”

“Buitenlandse burgers moeten de Oekraïense wetgeving respecteren en de officiële positie van hun staat. België erkent de annexatie van de Krim door Rusland niet en steunt de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne en zijn internationaal erkende grenzen.”

Het interview op RTBF-radio met Hadja Lahbib na haar reis naar de Krim. © rtbf

“Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is via diplomatieke kanalen in gesprek met de Belgische zijde over de kwestie, om alle omstandigheden van de reis vast te stellen en beslissingen te nemen over verdere bilaterale contacten.”

Reis betaald door Rusland

“Tegelijkertijd verwelkomen we positief de verzekering van minister Lahbib om Oekraïne verder te steunen in zijn strijd tegen de gewapende agressie van Rusland”, gaat de reactie verder. “We zullen de posities van Oekraïne en België op elkaar blijven afstemmen, in de context van de implementatie van de nieuwe EU-sancties tegen Rusland en van de militaire en financiële steun aan Oekraïne.”

De reactie wijst erop dat de zaak voor de Oekraïners allerminst afgerond is, maar tegelijk lijkt Oekraïne de zaak niet op de spits te willen drijven. Zo wordt de kwestie ook gelezen door de omgeving van Lahbib.

Reportage nooit uitgezonden

Daar wordt ook meegedeeld dat de documentaire waarvoor Lahbib naar de Krim trok, die moest aantonen hoe cultuur kon bloeien in moeilijke omstandigheden, uiteindelijk nooit werd uitgezonden omdat de beelden het standpunt van Rusland te eenzijdig zouden hebben weergegeven.

De reis van Lahbib naar de Krim werd ook betaald door Rusland. Bovendien is volgens VRT de dochter van de Russische president Vladimir Poetin betrokken bij de organisatie van theaterfestival dat Lahbib bezocht op de Krim.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verkiest geen commentaar te geven over de zaak. Dat doet de Franstalige oppositie wel. Georges Dallemagne van de partij Les Engagés vindt dat Lahbib uitleg moet geven. “De financiering staat daarbij voor mij centraal. Ik vind dat men als journalist moet kunnen reizen waar men wil en gelijk welke mening mag hebben. Maar wanneer men betaald wordt om te zeggen dat de Krim Russisch is, dan kan dat een probleem zijn”, zegt hij.

Brief van minister aan Oekraïne

Minister Lahbib lijkt er zelf ook alles aan te willen doen om de zaak niet te laten escaleren. heeft haar Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba een brief geschreven waarin ze stelt dat de Krim illegaal wordt bezet door Rusland.

Lahbib schreef de brief naar aanleiding van Ukrainian Statehood Day, een door president Volodymyr Zelensky uitgeroepen feestdag die donderdag voor het eerst wordt gevierd. De minister grijpt die aangelegenheid naar eigen zeggen aan om de “niet-aflatende solidariteit en de volledige steun aan Oekraïne nogmaals uit te drukken”, net als de “diepe vriendschap die onze twee landen verbindt”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER