Onder de meer dan zeshonderd gebouwen met erfgoedkundige waarde in de vier grensgemeentes bevinden zich ook die van Merksplas Kolonie. 

Onder de meer dan zeshonderd gebouwen met erfgoedkundige waarde in de vier grensgemeentes bevinden zich ook die van Merksplas Kolonie. © Mia Uydens

Vier gemeentes zetten bouwkundig erfgoed in de kijker

Arendonk, Hoogstraten, Merksplas, Ravels -

Erfgoed Noorderkempen en de grensgemeenten Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Arendonk starten een nieuwe werking rond markante panden op hun grondgebied.

Wouter Adriaensen

De vier gemeenten tellen samen meer dan 600 gebouwen op de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. “Dergelijke erfgoedpanden bepalen mee hun identiteit en historisch karakter”, zegt Caroline Daemen, coördinator bouwkundig erfgoed bij Erfgoed Noorderkempen. “Wij adviseren de gemeentes bij erfgoeddossiers en treden op als aanspreekpunt voor allerlei vragen rond bouwkundig erfgoed. Daarnaast gaan we mee op zoek naar een nieuwe invulling voor deze gebouwen.”

Met Charlotte Delannoye trok Erfgoed Noorderkempen een nieuwe medewerker aan om de vier gemeenten te ondersteunen. De komende jaren worden de markante panden op hun grondgebieden gewaardeerd en in de kijker gezet. Daaronder bevinden zich de unieke gebouwen van Merksplas Kolonie.

“De kennis van ons verleden zegt iets over het heden”, zegt Walter Luyten (CD&V), burgemeester van Ravels. “Net die binding tussen het historische en het hedendaagse maakt het belangrijk om met andere gemeenten samen te werken om het bouwkundig erfgoed te blijven onderkennen. Erfgoed heeft ook een zeer actuele betekenis, omdat heel veel van deze gebouwen nog een betekenis hebben in de samenleving van ons dorp.” (woad)

www.erfgoednoorderkempen.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio